El temporal del 2008 que durant tres dies va assolar la costa catalana, amb pics de vent de 100 quilòmetres per hora i onades de 14 metres d'altura, va afectar greument el 3% de les espècies marines i a un 8% els va ocasionar un impacte negatiu.

Així ho assegura un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) donat a conèixer ahir i que es va centrar en l'anàlisis de 250 espècies procedents de 172 estacions de mostreig.

En general, l'ecosistema va suportar bé l'embat del temporal. "El 40% de les espècies afectades ja estan recuperades o ho estan fent de manera satisfactòria", va assenyalar l'investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC Miguel Ángel Mateo.

En tot cas, els investigadors assenyalen que l'impacte va ser "crític" per a algunes espècies com la Posidònia oceànica, una planta marina endèmica del Mediterrània i els hàbitats del qual són de conservació prioritària per a la Unió Europea (UE).

De fet, a les zones més afectades, la tempesta va enterrar mortalment el 23% de l'espai ocupat per aquesta planta aquàtica fins a 10 metres de profunditat i, donada la lenta capacitat de colonització de l'espècie, els investigadors consideren que és possible que part d'aquestes praderies no aconsegueixin recuperar-se.

La gorgònia vermella

La gorgònia vermella -Paramuricea clavata- va ser una altra de les espècies més danyades pel temporal, que en el cas de les Illes Medes va acabar amb el 13,4% dels seus exemplars. "Aquesta forma de corall balnc, de la mateixa manera que la posidònia, triga dècades a créixer i desenvolupa un paper estructurador i paisatgístic de gran valor", va assenyalar el CSIC com una altra de les conclusions del treball, en què han participat una cinquantena dels seus investigadors.

Paral·lelament, i potser per la destrucció d'hàbitats, les captures de la flota artesanal de Palamós es van elevar un 267% en el cas de la llagosta -Palinurus elephas- i de bròtola de roca -Phycis physis-.

En tot cas, el treball conclou que l'impacte global sobre l'ecosistema costaner ha estat molt moderat a nivell econòmic i paisatjístic, i recorden que els efectes negatius que provoquen les àncores de les embarcacions sobre el fons marí són "infinitament més grans".

El temporal va ser molt molt dur a la Costa Brava, on va enfonsar passejos marítims, va rebentar els viders d'algunes cases de primera línia de mar, va inundar baixos comercials i va desplaçar tones de sorra i pedres. El temporal va causart 3 morts a la província de Barcelona i 3 ferits a Girona. Les localitats més afectades van ser Tossa, Blanes, Palamós, Platja d'Aro, l'Escala, Cadaqués i Llançà.