El banc de llet materna del Banc de Sang i Teixits (BST) de Barcelona ha subministrat un total de 250 litres a hospitals per alimentar nadons prematurs des que va ser creada fa més d'un any, segons indiquen les dades facilitades per l'entitat.

La llet materna aporta nombrosos beneficis al nounat, ja que té totes les vitamines, greixos i proteïnes que el protegeixen de riscos com infeccions o patologies intestinals, especialment si neix amb pes baix. Des de la seva inauguració al març del 2011, el BST ha aconseguit 300 donants, ha recollit 950 litres i ha donat 250 litres a hospitals, en tots els casos sota prescripció mèdica.

S'han beneficiat de les donacions un centenar de prematurs repartits entre la Clínica Dexeus, l'Hospital de Sant Pau i el Vall d'Hebron de Barcelona; el Germans Trias i Pujol de Badalona; el Sant Joan de Déu d'Esplugues; l'Hospital General de Catalunya de Sant Cugat; l'Arnau de Vilanova de Lleida; el Josep Trueta de Girona i el Joan XXIII de Tarragona. Poden donar llet totes les mares en situació de lactància, després del part, i amb suficient llet, sempre que tinguin bona salut, no fumin ni beguin.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana alimentar el nounat exclusivament amb lactància materna en els primers mesos de vida. Amb motiu de la Setmana Mundial de la Lactància Materna que se celebra de l'1 al 7 d'agost, UNICEF alerta que la lactància materna podria evitar la mort de prop d'un milió de nens a l'any. Tanmateix segons l'agència de l'ONU per a la infància, les taxa mundials de lactància materna s'han mantingut relativament estancades, el 39% el 2010.

Alguns estudis indiquen que un nen que no s'hagi alimentat exclusivament de llet materna té 14 vegades més possibilitats de morir en els primers sis mesos de vida que un que sí que hagi rebut la nutrició de forma natural.

Segons la responsable de neonatologia de la Dexeus, Roser Porta, "per protegir el prematur extrem d'infeccions és fonamental iniciar la nutrició amb llet materna en les primeres 24 hores de vida". Així, es recomana extreure llet materna en les primeres hores del postpart, encara que en ocasions no es pot obtenir tan d'hora o no en suficient quantitat. En aquesta situació, la millor opció, segons Roser Porta, és recórrer al banc fins que la mare tingui prou llet o fins que els nens superin el primer mes de vida.

Les fórmules artificials que s'usen com a substitutiu no contenen els anticossos de la mare presents en la llet materna ni els mateixos factors protectors, a més que els nadons no les toleren tan bé.