Els Mossos van detenir el 31 de juliol Marcos R. R., de 37 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Calonge (Baix Empordà), com a presumpte autor d'un delicte d'estafa, en grau de temptativa. Segons la policia, l'home utilitzava una fundació falsa per intentar estafar particulars i entitats socials. La investigació va començar a principis del mateix juliol després que diversos ciutadans interessats en la iniciativa sospitessin de l'actitud i els mètodes que utilitzava la persona que n'era presumpte secretari.

Els investigadors van constatar que l'entitat denunciada es presentava com a fundació, tot i que legalment no hi havia constància en cap registre. Posteriorment es va saber que hi havia una sol·licitud d'inscripció encara pendent de resolució.

Entre altres requisits, per tal de constituir una fundació cal aportar un capital de 70.000 €. En aquest cas, els sol·licitants van aportar com aval unes factures, falses segons la policia, de màquines de construcció per aquest import.

També s'explica que l'objectiu teòric de l'entitat seria aconseguir la cessió d'uns immobles per un període de quatre anys, amb el compromís de rehabilitar-los i posar-los a disposició de persones amb pocs recursos econòmics. Aquests habitatges eren propietat de terceres persones que, un cop transcorregut el període de cessió, havien de recuperar la propietat.

El detingut, que segons la policia feia de secretari de la fundació, gestionava des de l'any passat una pàgina web en la qual es presentava l'entitat, i anunciava algunes actuacions de rehabilitació. Els Mossos indiquen que aquestes informacions no eren certes. També demanava aportacions econòmiques que es podien fer arribar a través de dos comptes corrents.

La investigació també ha posat al descobert que, utilitzant el nom de la fundació inexistent, s'havien demanat aliments a entitats sense ànim de lucre, que en teoria s'havien de destinar a apaivagar les necessitats de 42 famílies. La policia no ha trobat indici d'aquestes famílies.

La investigació va acabar el 31 de juliol amb la detenció de Marcos R. R., presumpte secretari de l'entitat. També s'ha imputat una veïna de Calonge de 25 anys, que presidiria l'entitat. A ambdós se'ls considera presumptes autors d'un delicte d'estafa, en grau de temptativa.

De la investigació es desprèn que el detingut volia fer-se amb immobles i recollir fons econòmics i recursos materials per destinar-los a usos diferents als que anunciava com a fundació.

El detingut, amb nombrosos antecedents per estafes, va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria de Lleida, amb l'obligatorietat de presentar-se al jutge que instrueix el cas quan sigui requerit.