La Guàrdia Civil va detenir divendres passat un gironí de 43 anys que des del 2008 treballava per empreses nàutiques, algunes de transport de passatgers, amb un títol obtingut de manera fraudulenta. En concret, va falsificar les notes d'un examen fet el 1997 a Alacant (País Valencià), però no va ser fins al 2008 que va començar a treballar amb aquest títol il·legal. Així mateix, va llogar a una empresa nàutica amb seu a Cadis (Andalusia) el títol de patró de iot, sense arribar a treballar mai en aquest negoci. La investigació continua oberta i la policia no descarta noves detencions.

Després de mesos d'investigació, la Guàrdia Civil va detenir el 3 d'agost per falsedat documental i intrusisme professional el gironí de 43 anys M.A.P.H. -tot i que sí se sap que viu a les comarques gironines, no ha transcendit de quina localitat és.

Tot va començar quan la Guàrdia Civil de Girona va saber que una persona havia falsificat les notes d'un examen fet el 1997 a Alacant per obtenir el títol de patró de cabotatge. Segons les primeres informacions, però, no va ser fins onze anys després, el 2008, que l'arrestat va presentar la documentació a la Comandància de Marina. La Direcció General de la Marina Mercant li va concedir el títol de patró de cabotatge, així com el de patró de iot.

Entre el 2008 i el 2012 el detingut va treballar per diverses empreses nàutiques, algunes de les quals de transport de passatgers, amb el consegüent risc que això suposava. Alguns d'aquests negocis estarien situats a les comarques gironines, tot i que no es descarta que n'hi hagi de la resta de Catalunya.

La investigació també va dur a una empresa nàutica amb seu a Cadis, que va llogar el títol de patró de iot al detingut per dur a terme activitats nàutiques en aquesta zona d'Andalusia. A més, aquesta empresa va donar d'alta l'arrestat a la seguretat social entre el 2008 i el 2010. Tot això sense que el detingut hi arribés a treballar mai, sinó que era una altra persona sense títol qui feia ús d'aquest permís llogat.

Per tot això es va detenir el veí de Girona, de nacionalitat espanyola, i no es descarten nous arrestos, sobretot en l'entorn de l'empresa de Cadis que va llogar-li el títol de patró. L'arrestat va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.