El fons europeu d'ajudes Feder ha rebutjat el projecte de l'antic escorxador de Figueres per convertir-lo en la Casa Empordà, un centre de promoció de productes locals. Això ha obligat l'Ajuntament a readaptar el projecte per optar a una nova convocatòria i a alentir els treballs. S'ha finalitzat una fase però faltarien encara els treballs finals amb un cost aproximat d'1,2 milions, la meitat dels quals s'esperava finançar amb subvencions.

El regidor d'Hisenda, Manel Toro, va explicar al darrer ple municipal que el fons Feder ha rebutjat el projecte que "ha quedat acceptable però no entra dins el màxim de punts". Ho explicava després que la regidora d'ERC, Mireia Mata preguntés com impactarà la pèrdua de l'ajuda en la posada en funcionament de la Casa Empordà que inicialment s'havia previst per aquest any però que, tal com va publicar Diari de Girona, s'ha retardat almenys un any més.

El regidor va explicar que tenen previst rebre properament informació per poder participar en una segona convocatòria que hauria obert el fons Feder en el que es podrien presentar aquells projectes que en van quedar exclosos. S'hi podria incloure el de la Casa Empordà però s'està readaptant el projecte. El regidor ja havia explicat a Diari de Girona que el projecte es finança principalment amb ajudes a través del fons europeus, però que l'administració "han aixecat el peu de l'accelerador en les ajudes als projectes i nosaltres anem a remolc d'aquesta ralentització".

La primera fase dels treballs que han de permetre la consolidació de l'estructura estan pràcticament enllestits i queda pendent abordar una nova fase que es valora en 1,2 milions d'euros, la meitat dels quals s'esperen obtenir amb les ajudes. L'Ajuntament no té previst continuar fins que es disposi de les garanties que arribarà la financiació externa. Per això es va decidir alentir el ritme dels treballs que haurien de permetre obrir un centre de venda i exposició de productes comarcals i l'oficina de turisme.

Dinamització de la comarca

El conjunt de l'ambiciós projecte es xifra en 3,7 milions d'euros per tal de reconvertir l'emblemàtic edifici d'estil modernista que data de 1902 en un centre de promoció i comercialització dels productes alimentaris tradicionals i amb denominació d'origen de l'Empordà, i també un espai d'interpretació i difusió del paisatge de la comarca. El que es pretén tirar endavant primer és el centre de productes i l'oficina de turisme, i en una fase posterior incloure sala d'actes polivalent i una cafeteria, a l'espai que actualment ocupa l'arxiu comarcal. A la Casa Empordà s'hi preveu que s'hi exposin i venguin unes 400 referències de productes autòctons que podrien ser des de vins de la DO a anxoves o ceba de Figueres.