L'Institut Català de la Salut (ICS) va presentar ahir la memòria anual corresponent al 2011. En el document es detallen les diferents activitats que van executar el conjunt de centres públics de sanitat al llarg de l'any passat i que són gestionats per l'ICS. Concretament, s'especifiquen les gestions econòmiques, les inversions, la recerca, les places de docència i la valoració per part dels usuaris, entre d'altres termes, que es recullen a la memòria anual de 2011.

En l'àmbit de la província de Girona destaca que el Josep Trueta va ser l'hospital públic de Catalunya que va rebre la menor inversió en reformes i reposició de maquinària durant l'any passat. Així, els diners aportats per l'ICS el 2011 van ser un total de 3.229 euros i que es van destinar a obres menors per a l'adequació d'espais, a petits equipaments, i a la millora de l'instrumental del centre de sanitat gironí. En canvi, a la resta dels hospitals públics catalans les inversions van ser superiors. Fins i tot, en alguns casos com el Vall d'Hebron i l'Arnau de Vilanova l'aportació de l'ICS va ser superior als tres i als dos milions d'euros en cadascun dels centres.

Pel que fa a les inversions en altres equipaments de salut d'arreu de les comarques de Girona, la memòria recull que l'any passat es van estrenar i reformar tres consultoris locals: a Vilablareix, Porqueres i Mieres. El 2011, els diferents centres gironins de l'Institut Català de la Salut van generar una despesa total que va superar els 231 milions d'euros en tot el conjunt de la demarcació.

El Josep Trueta de Girona va ser l'hospital públic de Catalunya que va tenir una menor inversió en reformes i reposició d'equipaments però, en canvi, va obtenir el major grau de satisfacció entre els usuaris tant en l'atenció especialitzada ambulatòria com en l'hospitalària urgent. Així, en el primer servei, el centre gironí va aconseguir la nota mitjana de 8,5, la més alta d'arreu de Catalunya. Mentre que en el cas de les urgències, la qualificació va ser el 2011 de 7,9. La mateixa xifra que va obtenir l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. En la resta de centres de sanitat catalans, les notes per l'atenció que van rebre els pacients va oscil·lar l'any passat entre 7 i 8, en una puntuació màxima de 10, de mitjana.

Sobre les places destinades a la formació dels futurs professionals dels equipaments de salut, l'ICS va oferir més de 400 llocs per a estudiants als hospitals i prop de 250 a centres d'atenció primària. Dins les comarques gironines, el 2011 hi va haver una oferta de 36 places acreditades a l'hospital Josep Trueta de Girona, 23 de les quals van ser destinades a les especialitats. Pel que fa als centres d'atenció primària gironins, a la demarcació van acreditar-se un total de 27 places, dues d'aquestes corresponents també a especialitats.

En l'àmbit de la recerca, la província de Girona és la que menys articles ha publicat a través del seu únic institut de recerca. En concret, l'Institut per Investigació Biomèdica de Girona, ubicat a l'hospital Josep Trueta de la ciutat, va poder presentar 154 articles en total indexats en revistes aconseguint un impacte de 640, segons especifica la memòria de 2011 de l'ICS.