Lluny queden els anys en què la festa nocturna dels municipis de la Costa Brava significava un oasi de llibertat i desinhibició enmig d´un context social gris i fosc. Ara, si hi ha quelcom duríssimament regulat, com a mínim en el cas de Lloret de Mar, és precisament la vida noctàmbula. Almenys tres cossos de policia vetllen perquè la gernació que cada nit es llença als carrers de Lloret com si fos la darrera oportunitat de passar-ho bé en les seves vides pugui fer-ho en un context d´una mínima seguretat i civilitat. No és fàcil ni hi ha garanties que efectivament així sigui. I les policies ho saben perquè tot just fa un any que els carrers de Lloret van viure uns aldarulls de caire gairebé bèl·lic que van culminar en 20 detinguts i destrosses materials per valor de milers d´euros.

La nit del deu a l´onze d´agost de 2011, gairebé 2.000 persones van ser evacuades a corre-cuita de la discoteca Colossos després que fallessin els sistemes d´electricitat. Els generadors no eren capaços de suportar la música, les llums i l´aire condicionat i aquest darrer es va apagar. Quan la gent va començar a queixar-se del calor i fins i tot es van començar a donar lipotímies, la direcció de l´establiment i les policies Local i Mossos d´Esquadra van començar l´evacuació de Colossos. La gent que en sortia es va trobar de cares amb la que hi volia entrar €les discoteques programen l´entrada de grups de manera esgraonada, de manera que cada nit el total de passats per cada local multiplica diverses vegades el seu aforament€ i la fermesa amb què la policia tractava els joves no va agradar a alguns. El resultat és que la batussa entre turistes i policia va durar des de quarts de dues fins a les sis del matí, i a l´endemà tothom tenia clar que s´havia traspassat qualsevol límit.

Durant l´hivern, Lloret de Mar ha fet una avaluació dels grans mals que afecten la nit del municipi, motor fonamental de l´economia turística del poble i alhora el seu gran llast €excepte, és clar, pels que s´hi guanyen la vida amb negocis que no fan cap favor a l´eslògan del turisme de qualitat. Enguany ha entrat en vigor una normativa cívica que pretén posar ordre al comportament públic. Per aconseguir-ho només hi ha l´eina de la repressió policial, ni que sigui exercida de manera suau. Així, de manera preventiva i tal i com ja es feia altres estius, a Lloret es fan controls arbitraris d´identificació per part de la Policia Local, els Mossos d´Esquadra i el Cos Nacional de Policia. Aquesta pressió actua de manera disuasòria sobre personal indesitjable, tant a nivell penal com admistratiu: petits traficants, prostitutes que l´any passat van fer sonar totes les alarmes perquè no només dispensaven els seus serveis a la via pública sinó que no dubtaven a robar les carteres dels clients en el moment en què aquests tenien, per dir-ho d´alguna manera, les ­defenses més abaixades; venedors ambulants o personal contractat per les discoteques per intentar atraure la gent als locals mitjançant publicitat que incloïa consumicions gratuïtes. Com a mínim, els efectes ingents de les forces policials combinades es deixen notar enguany en aquest últim aspecte. Efectivament, el personal dels locals nocturns ja no reparteix propaganda de paper sota l´amenaça de fortes multes; però es dirigeix als grups a viva veu per fer-los les mateixes ofertes de manera verbal. A banda d´això, la nit de Lloret continua més o ­menys funcionant en una esbojarrada entropia que, pel que fa a aquest estiu, no ha causat cap aldarull greu. A ningú se li escapa, però, que l´agost és la data crítica. Milers de joves surten cada nit al carrer a la recerca d´una festa que només acabarà, i a vegades encara ni això, amb la llum de l´alba. El carrer central de la vida nocturna de Lloret, l´avinguda Just Marlès, causa por o fascinació, segons els ulls que mirin. La majoria són molt joves i a partir de certa hora l´evidència etíl·lica marca els mals bevedors. Els enfrotaments entre nacionalitats són freqüents. L´espurna pot saltar en qualsevol moment.

Esperant el judici

Els aldarulls de l´any passat van acabar amb la detenció de 20 joves per càrrecs com ara atemptat contra l'autoritat, desordres públics, danys i robatori amb força, segons els càrrecs descrits per la Federació Catalana d´Associacions Recreatives Musicals (Fecasarm), personada com acusació popular en el procés. La instrucció ja està acabada i ara només cal esperar que el jutjat de Blanes assenyali una data pel judici, va explicar ahir el portaveu gironí de l´entitat, Joaquim Boades de Quintana. El balanç de la nit va ser bestial: més d´una vintena de ferits, una dotzena dels quals eren policies, destrosses a cotxes patrulla, aparadors i mobiliari urbà, i una nit aterridora en què alguns dels veïns del centre del municipi es van despertar pensant que s´havia declarat la guerra.