El Departament d'Agricultura, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, va anunciar ahir que ha restringit de nou l'accés als massissos de les Gavarres, de Cadiretes i de l'Albera a les comarques gironines, i ha suspès a més la concessió d'autoritzacions per activitats de risc per la pròxima onada de calor que començarà avui dimecres, però que s'intensificarà dijous i que finalitzarà dissabte.

Segons va alertar ahir l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), per als pròxims dies 9, 10 i 11 d'agost s'espera un ascens de les temperatures arribant a valors elevats que poden fer qualificar l'episodi d'onada de calor. Les temperatures màximes més altes es produirien durant entre divendres i dissabte, superant els 30 graus a les zones de litoral i situant-se entre els 35 i 40 graus a les poblacions de l'interior i al prelitoral. Per al dijous ja hi ha avisos oberts per temperatures màximes elevades en comarques de l'interior i l'àrea del Pirineu.

Aquesta situació meteorològica de component sud intensa implicarà un augment del perill d'incendi forestal a causa de les altes temperatures i les baixes humitats. D'aquesta manera, Agricultura activarà a partir del dijous el nivell 3 del Pla Alfa, el més elevat de les comarques afectades. Aquest pla és el procediment operatiu dels Agents Rurals per actuar davant les situacions de perill d'incendi. Com a mesura especial de prevenció es restringirà l'accés als massissos de les Gavarres, Cadiretes i l'Albera de Girona; a més del dels Ports Tortosa Beseit, Tivissa Vandellós, serralada de Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix de Tarragona i Terres de l'Ebre.

D'altra banda, se suspendran les autoritzacions per activitats de risc que puguin generar perill d'incendi a la Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i la Selva, en l'àmbit gironí.

Mentre duri l'onada de calor, Agricultura ha recordat que es reforçarà la vigilància coordinada dels Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Bombers i Associacions de Defensa Forestal amb l'objectiu d'optimitzar els recursos existents.

A més, s'ha previst un dispositiu de vigilància aèria en què participen de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels departaments d'Agricultura i d'Interior.