Els Mossos d'Esquadra han aconseguit obtenir un perfil genètic complet de la burilla que suposadament va originar l'incendi de Portbou en el qual van morir dues persones però no han pogut identificar la persona que la va llançar perquè l'ADN obtingut no coincideix amb els 15.000 que hi ha a les bases de dades policials. Les dades podrien servir per contrastar en un futur en el cas que hi ha?gués un sospitós.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat els resultats obtinguts per la policia científica dels Mossos d'Esquadra i ha recordat que en el seu moment ja va advertir que era molt "improbable" que l'anàlisi de l'ADN de la burilla que suposadament va originar l'incendi permetés descobrir la identitat de la persona que la va llançar.

Després de descobrir-se que els incendis de Portbou i la Jonquera, en els quals van morir quatre persones, van estar provocats pel que sembla per burilles, Felip Puig va anunciar que els Mossos intentarien obtenir l'ADN de les restes trobades com a mesura dissuasòria i per almenys intentar identificar les persones que les van llançar.

El conseller ha destacat que els equips científics dels Mossos han aconseguit completar l'anàlisi genètic de la burilla trobada a Portbou, en un marge de la N-260 prop de la benzinera. La burilla suposadament va originar el mortal incendi de final de juliol del qual la gent va fugir muntanya avall i dues persones van morir i tres van resultar ferides en saltar per un penya-segat.

LEs anàlisis a la burilla recollida han permès arribar fins a l'ADN, però la confrontació de les dades obtingudes amb els fitxers que consten en el banc de dades de la policia catalana ha donat negatiu. La base només té registrat l'ADN d'uns milers de persones.

El conseller ha apuntat encara que, una vegada obtinguda la informació genètica, es podria utilitzar de forma complementària per contrastar en el futur, en cas que hi hagués algun sospitós o s'obtinguessin noves informacions.

Puig ha subratllat que el que han aconseguit amb la seva iniciativa de buscar el perfil genètic és que els ciutadans siguin conscients que els Mossos poden fer "el que veiem en sèries com CSI" i obtenir un efecte dissuasori, perquè analitzant les burilles es pot obtenir informació de qui l'ha llançada.

El conseller també ha revelat que hi ha hagut "pocs" casos de ciutadans que han portat fotos d'altres vehicles quan llançaven burilles, però pocs han fet la pertinent denúncia.

Quina és la missió de Puig?

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va advertir al conseller que "la seva funció no és anunciar incendis o retransemetre'ls per televisió com va fer en el cas de l'Empordà, sinó evitar-los". En un comunicat, Bosch ha criticat que que Puig manté aquesta actitut per "desviar l'atenció sobre la retallada" que ha fet el seu departament en prevenció d'icendis i que repercuteix negativament en el treball dels bombers, la policia i els agents rurals.

Els ecosocialistes sostenen que el conseller Puig ha retallat el 2012 un 34% el pressupost dedicat a combatre el foc i ho qualifiquen d'"imprudència gravíssima".

Respecte a la proposta que els presos facin tasques forestals, el sindicat UGT va mostrar ahir la seva oposició. Consideren que és una "fugida cap endavant" davant la mala gestió dels incendis. A més, diuen que els presos no seran professionals i que el que s'hauria de fer és reforçar els serveis de prevenció i extinció.