El bon temps i les calorades d'aquest estiu han fet disparar les assistències per picades de medusa a les platges de la Costa Brava. De fet, d'un any per l'altre, s'han doblat. Segons l'estadística de la Creu Roja, a principis d'agost del 2011 els socorristes havien atès 722 banyistes per aquestes urticàries. Aquest 2012, ja se'n porten 1.511. Tot i que no s'hagin detectat grans bancs de meduses sí que se n'observa la presència constant, sobretot en platges com Riells o Sant Martí d'Empúries, a l'Alt Empordà. El responsable de comunicació de la Creu Roja a Girona, Carles Sureda, diu que l'onada de calor prevista per a finals de setmana fa que calgui extremar precaucions a l'hora de posar-se a l'aigua.

El sol i la calor han estat la tònica predominant d'aquest estiu a les comarques gironines, i això ha animat els banyistes a parar la tovallola a les platges de la Costa Brava. De retruc, però, les bones temperatures també s'han traduït en una presència més constant de meduses a l'aigua.

Si bé no se n'han detectat grans bancs €a diferència d'estius anteriors€ sí que els socorristes de la Creu Roja n'han vist arreu del litoral gironí. Sobretot, a platges de l'Alt Empordà com ara Riells, al teme de l'Escala o Sant Martí d'Empúries.

De fet, l'estadística no deixa lloc per al dubte. En el que portem de temporada, ja s'han atès 1.511 banyistes per picades de medusa. En comparació amb l'any passat, això representa més del doble. I és que, a principis d'agost del 2011, es portaven 722 assistències per aquestes urticàries.

El responsable de comunicació de la Creu Roja a Girona, Carles Sureda, atribueix aquest augment a la climatologia. De fet, recorda que el juliol de l'any passat va ser un mes atípic (va fer molt mal temps), i això va fer baixar l'afluència a les platges.

De l'estadística d'aquest 2012, en relació a les picades de medusa, també crida l'atenció una altra dada. I és que, de les més de 1.500 assistències fetes per aquest motiu, més de la meitat -en concret, 854- s'han registrat durant la darrera quinzena.

La Creu Roja també recomana que, davant l'onada de calor prevista fins dissabte, cal extremar les precaucions, perquè es preveu un increment de meduses al litoral. Per això, l'entitat demana als banyistes que, abans d'entrar a l'aigua, mirin si oneja la bandera específica que alerta de la presència d'aquests invertebrats.

Més rescats

L'estadística d'assistències a les platges també recull com, d'un estiu per a l'altre, s'han incrementat els rescats de banyistes. L'any passat, per aquestes dates, la Creu Roja n'havia fet 28 a les platges de la Costa Brava. Aquest any, ja se'n porten 40.

Si bé el gruix de rescats no revestien problemes greus (33 casos), sí que en dotze ocasions ha calgut activar la barca de salvament, i un dels banyistes rescatats ha hagut de ser traslladat d'urgència a un metge sanitari.

Segons Sureda, la majoria dels rescats es fan perquè el banyista ha desobeït els consells del socorristes o bé perquè s'han endinsat al mar i, després, no poden tornar nedant perquè la corrent els hi ho impedeix.

D'ençà que va començar la temporada de bany (el 15 de juny) i fins ara, els socorristes de la Creu Roja han fet 6.370 assistències a les 38 platges de la Costa Brava on l'entitat hi té presència. L'any passat, per aquestes dates, se n'havien fet 4.536.

El gruix de les assistències el continuen centrant els cops, els talls i les ferides (3.491). A aquestes assistències les segueixen les fetes arran de picades i al·lèrgies, tot i que ja en menor grau (2.320). Precisament, dins aquest darrer grup es comptabilitzen les picades de medusa.

D'altra banda, el portaveu de la Creu Roja també destaca que, durant aquest estiu, s'han repartit moltes més polseres identificatives per evitar que els menors es puguin perdre a les platges. En concret, fins a principis d'agost se n'han donat 1.562 davant les 349 de l'any passat. A més, els socorristes han participat en la recerca de 62 menors extraviats.

En les dades que disposa la Creu Roja s´assenyla que l´efectivitat del es tasques preventives és d´un 98%. Els socorristes han fet prop de 10.000 recomanacions als banyistes per evitar problemes. Amb l´embarcació s´han fet un miler d´avisos preventius als turistes.