Abans del parèntesi que, com cada any, es registra durant el mes d'agost, el cartipàs figuerenc ha patit una sèrie de moviments, d'altes i baixes com dirien els companys de la secció d'esports, que poden donar més joc del que sembla en un principi. A l'equip de govern de CiU abandona el vaixell Mercè Castelló, responsable de Cultura, i a l'oposició Francesc Canet (ERC) deixa l'acta de regidor. Curiosament, la justificació en els dos casos és la mateixa.

Deixen l'Ajuntament per dedicar-se en cos i ànima a la seva tasca professional: la direcció dels instituts Cendrassos i Ramon Muntaner. Castelló, durant la roda de premsa de comiat, va repetir en diverses ocasions que l'únic motiu era el de poder centrar tots els seus esforços a liderar el Cendrassos. Un argument lloable, legítim i, fins a cert punt, lògic. Però no és l'únic.

En un any de regidora, mai s'ha vist còmode a Castelló i tot i comptar amb una àrea estratègica important com és Cultura gairebé no se li ha vist el pèl i la seva presència ha estat testimonial. Aquest fet, per una dona amb caràcter, també ha aportat el seu gra de sorra a l'hora de decidir deixar el consistori. El seu substitut, Jordi Masquef, és un perfil totalment diferent però que, tot sembla indicar, serà més disciplinat.

L'altra absència a partir del proper plenari, si els tràmits administratius no ho eviten, serà la de Francesc Canet. El candidat republicà de les darreres eleccions municipals ja fa temps que ho volia deixar, sobretot després d'acceptar tornar a dirigir l'institut Ramon Muntaner.

El full de ruta que s'ha dissenyat des d'ERC, amb una aposta contundent per Mireia Mata entre d'altres mesures, ha fet ajornar la decisió fins aquest estiu. En el cas de Canet, sembla que el seu substitut donarà més joc que no pas Masquef. Es tracta d'Esteve Gratacós del partit Agrupació Municipal per Catalunya (AMC) que a Figueres es presentava en coalició amb ERC, una coalició que els republicans ja han donat per trencada. Volien que Gratacós renunciés a entrar al consistori però l'acta és personal i el regidor d'AMC té ganes de marxa i no vol deixar aquesta oportunitat de convertir-se en "la mosca collonera" dels plens.

En definitiva, un grup municipal més al cartipàs, ERC que perd un regidor i aposta cegament per la regidora Mireia Mata (recentment ha abandonat el lloc que ocupava al Consell Comarcal per dedicar més temps al consistori), CiU, que canvia un peça guerrera (Castelló) per una de més amable (Masquef)...

A partir del setembre veurem com encaixa tot plegat. I mentrestant, tot i no haver patit cap canvi en l'àmbit local, el PSC sembla que canvia de tàctica i passa a l'atac. I anuncien que no volen fer presoners. A veure si tot plegat és positiu per a la ciutadania i no només teatre i el tradicional maquillatge polític.