El conseller d'Interior, Felip Puig, va alertar ahir que l'onada de calor que travessarà Catalunya entre avui i dissabte coincidirà amb els boscos "més secs i eixuts" dels darrers 30 anys, una situació que ha obligat el Govern a activar tots els mecanismes per minimitzar els riscos que es produeixin nous incendis forestals. L'activitat agrícola quedarà molt limitada, i ahir ja es va tancar l'accés a vuit massissos i les cremes que ja havien estat autoritzades s'han anul·lat. Protecció Civil va activar en fase de prealerta el pla Infocat a 27 comarques.

Les previsions marquen que en aquests propers tres dies les comarques gironines i el conjunt de Catalunya es preparen per passar una onada de calor que augmentarà "les temperatures habituals a l'estiu". Segons va avisar ahir l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), un total de 45 províncies espanyoles, entre les quals es troba Girona, estaran a partir d'avui en alerta per temperatures "significativament altes" en la major part del país, ja que en nombrosos punts les màximes arribaran als 40 graus.

El conseller Puig va advertir ahir que l'increment de la calor coincidirà ara amb els boscos "més secs i eixuts" dels darrers trenta anys. Per això el Govern ha decidit activar tots els mecanismes disponibles per minimitzar els riscos que es produeixin nous focs forestals.

El Departament d'Agricultura ja va anunciar dimarts que es tancava l'accés als massissos de Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l'Albera de Girona i dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó Boix de Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Puig va matisar, però, que les persones que tenen la seva residència en aquests punts podran entrar-hi. No ho podran fer, però, aquelles persones que vulguin accedir-hi aquests dies per fer alguna excursió. Ni en cotxe, ni en moto ni tampoc a peu o en bicicleta. Ara aquests boscos estan "molt vulnerables".

Protecció Civil va activar en fase de prealerta el pla Infocat pel risc d'incendi forestal en 27 comarques de totes les demarcacions de Catalunya. Els Bombers també enlairaran alguns mitjans aeris per vigilar des de l'aire el territori i donar ràpidament la veu d'alarma i mantindran al llarg d'aquestes jornades diverses columnes mòbils distribuïdes per tot el territori.

Activitat agrícola limitada

L'activitat agrícola que impliqui qualsevol tipus de risc d'incendi quedarà, durant aquests dies, "molt limitada", segons va anunciar ahir el conseller d'Interior. A més, totes les cremes controlades que ja havien estat autoritzades anteriorment ara han quedat anul·lades. Puig va demanar ajuda als pagesos perquè intentin reduir, en la mesura de les seves possibilitats, els rostolls i que tinguin els marges nets perquè els seus camps puguin fer de tallafocs amb garanties si es dóna el cas.

El conseller va recordar també que cal extremar les mesures de precaució, especialment per a les persones més vulnerables, com els nadons o la gent gran, durant l'onada de calor.