Un nou mort a les platges gironines ocorregut ahir a l'Escala -un ancià de 82 anys, Josep Vim Peiró, veí de Banyoles- eleva a quatre el nombre d'ofegaments mortals a les platges de la Costa Brava des del mes de juny, segons dades de Protecció Civil aconseguides a partir del control de platges per part dels equips de socorristes. La xifra és suficientment elevada com perquè ahir aquest servei de la Generalitat recordés que la platja requereix unes mínimes precaucions per tal que resulti totalment segura. Però el cas és que les dades només comptabilitzen els accidents mortals des de principis de juny, quan els serveis de socorrisme es despleguen a les platges més concorregudes, i abans ja n'hi va haver més, d'accidents mortals a l'aigua.

Així, una dona de 60 anys moria el 24 de maig ofegada a Colera. I un altre home de 70, en aquest cas un turista alemany, traspassava després de patir una aturada cardíaca el 25 de maig a Castelló d'Empúries mentre practicava surf estel. A més, el dimecres va ingressar en estat crític a l'hospital Josep Trueta un altre home de 78 anys que havia patit un ofegament a l'Escala. Ahir encara romania viu, segons Protecció Civil. L'any passat, les platges gironines només van registrar un mort.

En total, segons el còmput oficials, són 12 els banyistes morts a tot Catalunya en aquesta temporada d'estiu. Com a mínim els tres últims s'estaven banyant amb bandera verda, cosa que descarta un accident imprudent, segons Protecció Civil. A tot això cal sumar-hi els vuit submarinistes que han mort a les costes gironines aquest estiu.

Enguany, Protecció Civil de la Generalitat va emprendre un pla de coordinació de platges que pretén aportar més seguretat però també traslladar a l'usuari d'aquests espais més sensació de seguretat, després d'un seguit d'ofegaments l'any passat a les costes de Tarragona que van posar en alerta el sector turístic, que va copsar que la gent començava a mirar amb certa desconfiança allò que és el màxim atractiu turístic de la zona.

Així, aquest estiu de 2012 és el primer cop que, per exemple, es pot consultar en temps real a través dels webs de Protecció Civil o la Creu Roja -independentment de si és aquesta entitat qui dispensa el servei de socorrisme, o no. La campanya preveu també panells informatius sobre mesures de seguretat a la platja, i fulletons destinats als turistes. En tot cas, ahir, Protecció Civil reiterava que el bany segur és el bany prudent. Per començar, informar-se de l'estat de la mar abans d'arribar a la platja. Segon, recordar que les platges massives són les més segures ja que a les cales arrecerades no hi ha socorristes. I, sobretot, ser conscients del nostre estat de salut i saber què podem fer i què no.