L'anunciada onada de calor va arribar ahir amb una targeta de presentació que va fer pujar els termòmetres fins a superar els 36 graus, pujant entre dos i tres graus les màximes que s'havien registrat durant la setmana. Dels tres dies que es preveu que duri l'episodi d'altes temperatures, el d'ahir havia de ser el menys calorós, i per tant, es preveu que entre avui i demà els termòmetres toquin el sostre d'aquest estiu amb temperatures "superiors a les normals per aquestes èpoques", tal com va advertir dimecres passat el conseller d'Interior, Felip Puig.

Això serà, previsiblement, a partir d'avui. Pel que fa als registres d'ahir, es van aproximar a les temperatures que van patir els municipis de l'interior de les comarques gironines la setmana passada. On més calor va fer va ser a la Selva Interior, amb 36,3 graus a Vilobí d'Onyar i 36 a Anglès, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya. També al Gironès i la Garrotxa es van enfilar les temperatures, amb 35,8 graus a Vilablareix i 34,9 a Olot.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia a Catalunya, les temperatures màximes més altes es produiran entre avui i demà, i superaran els 30 graus al litoral de Catalunya, situant-se entre els 37 i els 39 graus a l'interior i al prelitoral.

És per això que el Govern català va demanar ahir als municipis i consells comarcals que reforcessin els mecanismes preventius vinculats a l'afectació que pot tenir l'onada de calor en la població més vulnerable com els nens, la gent gran i persones amb dependència i amb malalties respiratòries, així com pel risc d'incendi. De fet, des dels Bombers van alertar que "hi ha una situació de risc d'incendi elevada i generalitzada".

Protecció Civil de la Generalitat va activar també la fase d'Alerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'Infocat, per l'elevat risc d'incendi forestal. També es manté la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, activat dimecres pels possibles efectes en la població per l'onada de calor. "Aquestes activacions es vinculen a l'episodi d'onada de calor que el Servei Meterològic de Catalunya que ens ha previst des d'avui fins a diumenge", va explicar el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, qui va recalcar també que s'han de buscar les zones de bany regulades. "Un pot tenir la temptació d'anar a zones de bany poc habituals i si no estan habilitades per al bany, s'han d'evitar", va afegir. També es reforçaran els missatges de megafonia de les platges.

Vigilància dels Agents Rurals

Arreu de la demarcació de Girona, des d'ahir i fins que acabi el cap de setmana, més d'un centenar d'Agents Rurals intensificaran la vigilància per evitar que es declari un foc. "Mourem agents de les comarques amb menys risc per reforçar el servei", va concretar el cap dels rurals a Girona, Ignasi Dalmases.

A les comarques gironines, ahir matí els Agents Rurals ja van tancar l'accés als tres massissos, el de les Gavarres, el de l'Ardenya i el de Cadireteres. Agents Rurals, mossos, ADF i brigades forestals intensifiquen el patrullatge i la vigilància a totes aquestes zones. A la zona de Blanes, una de les portes d'entrada d'aquest darrer massís, els agents també van precintar les barbacoes que hi ha a l'àrea recreativa de l'ermita del Vilar. Els seus responsables no podran vendre llenya, ni permetre que s'hi encengui cap mena de foc.

Segons va explicar el cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy, des del municipi es farà el possible perquè els usuaris respectin la situació d'alerta. "Nosaltres tenim una població estable de 40.000 persones, que a l'estiu es pot duplicar; som un municipi costaner, però també hi ha turistes que prefereixen fer excursions a la muntanya, i en aquests incidirem", va concretar. "Cal recordar que estem parlant de moments puntuals d'elevat risc d'incendi, on demanem la màxima col·laboració de tothom", va concloure Pouy.