Els ajuntaments afectats per l'incendi de l'Alt Empordà han presentat al Consell Comarcal una primera valoració dels danys que ascendeix a 1,5 milions d'euros. Els danys són nombrosos i la solidaritat s'espera que també ajudi a pal·liar-ho. Ahir el Grup Lleter de Llagostera va transportar 40 bales, 13.000 quilos d'ordi, cap a Boadella d'Empordà, per als afectats per l'incendi del 22 de juliol. I a la Jonquera van oferir també una vintena d'actuacions en un concert solidari.

Els ajuntaments tenen fins avui per presentar les valoracions i els particulars, fins al 20 d'agost. La primera estimació que s'ha donat a conèixer per part de 16 ajuntaments és d'1,5 milions i inclouen pèrdues municipals, i en alguns casos, danys particulars. La valoració és inicial perquè la majoria d'ajuntaments, com el de Llers, asseguren que és "molt díficil" quantificar les pèrdues forestals.

Agullana és el que presenta uns danys més elevats amb 510.583 euros, 436.631 euros són de particulars (masos, infraestructures, maquinària o bestiar mort) i 73.952 en danys de l'Ajuntament. Terrades també presenta xifres elevades amb 320.000 euros, 300.000 dels quals són de particulars. És un cas similar a Masarac, on 250.000 dels 300.000 en pèrdues són pels danys a una hípica. A Darnius es presenten 100.000 euros, el 95 % de particulars. La resta de poblacions presenten els danys únicament als equipaments, propietats o serveis municipals.

26.000 euros a Capmany

En una de les poblacions més afectades, Capmany, l'alcalde, Jesús Figa, ha explicat que els danys ascendeixen a 26.000 euros amb desperfectes al cementiri, deixalleria, senyalitzacions o mobiliari urbà. En aquest cas, les pèrdues de particulars les han derivat al Consell Comarcal. A la Jonquera les xifren en 90.000 euros, entre danys materials i hores extres. A Biure, amb el 95 % del terme cremat, es xifren en 38.269 euros; a Avinyonet de Puigventós, en 3.000 euros en despeses de serveis; a Cantallops 13.215 euros; 26.000 euros a Figueres a la xarxa d'abastament d'aigua; i 36.200 euros a Pont de Molins. Llers encara no ha quantificat les pèrdues, i municipis com Cabanes o Sant Climent han optat per no fer-ho perquè són mínims. Tampoc ho ha fet Albanyà, on els danys són per l'impacte que va tenir la informació sobre l'incendi en les reserves als negocis turístics.

A Llers, per la seva banda, l'alcalde ha explicat que no tenen quantificats encara els danys perquè les zones calcinades són de particulars o es tracta de bosc de pi i alzina, propietat de l'Ajutnament, molt díficil de quantificar. Són les segones valoracions de danys després que Unió de Pagesos xifrés en tres milions les pèrdues.

Solidaritat per recollir fons

Entitats, particulars i ajuntaments s'estan bolcant per recuperar la normalitat. Els actes de recollida de fonssón constants i el Consell Comarcal, a més, ja disposa d'una bossa de més de vuit-cents voluntaris.

Un camió remolc carregat amb 40 bales d'ordi de 325 quilos de pes cadascuna va sortir de Llagostera direcció Boadella d'Empordà. Les bales han estat una donació del Grup Lleter de Llagostera i van ser transportades gratuïtament per l'empresa Comas Alsineta.

D'altra banda, la Jonquera va oferir una gran tarda i nit solidària. A les sis a la plaça Nova va començar la jornada de música amb la Cobla Vila de la Jonquera. Música de tots els estils es va anar succeïnt per l'escenari i es va poder gaudir-ne per un preu de tres euroes. Les havaneres amb La Taverna de Sant Feliu, la participació dels excomponents de Sangtraït, Xavi de Roses i Papa Juls; Martín i Quim Mandado; i Martín i Josep M. Corominas; Els Senyors de les Pedres i Lupe Villar; Mercado Negro, The Onions, Neuròtic Hell i Lupe Villar; +Cagalera, Lobo i Diego; Sepe; Cantanlobos; L.G.P; The Cuit's; Barbablanca; Carlos Serra, Toni Bernal i Ivo Cechkoff; i Manel Fuentes i la Bardagí Street Band van ser van ser les nombroses propostes que van anar desfilant durant hores en un acte organitzat per l'Ajuntament amb el suport de comerços, bars i restaurants de la Jonquera i el Pertús, i el voluntariat. Els diners es destinaran a les tasques per recuperar-se del foc.