Una partida de 10 milons d'euros al pressupost de la Generalitat del 2013 és la clau que ha d'obrir la posada en servei del nou Hospital Comarcal de la Garrotxa prevista per l'any vinent. La valoració l'ha feta l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), el qual ha reiterat la seva confiança en l'obertura dins el calendari previst. Els 10 milions són el que es necessita per equipar un nou centre mèdic tres vegades més gran que l'actual Hospital Sant Jaume, amb segles d'existència al centre urbà.

En aquests moments, les obres del nou Hospital, ubicat a la perifèria, estan pràcticament acabades. Per observar-ne l'estat, fa uns dies tots els grups polítics del municipi van fer una visita d'obres. També hi ha constància d'un examen visual dels professionals mèdics amb l'objectiu de fer una valoració dels ciruits entre els diferents serveis.

Segons ha explicat l'alcalde, també, s'està fent una valoració dels equipaments interiors que es necessitaran. "Des de les cadires de les habitacions als aparells de radiologia", ha dit. El determini de les necessitats d'equipaments interiors dependrà de la partida final que surti partir del pressupost de la Genreralitat. Un cop aprovats els comptes generals de Catalunya, el Departament de Salut indicarà la quantitat exacta pels equipaments de l'Hospital. El determini servirà per decidir el material de l'actual Hospital Sant Jaume que podrà ser aprofitat. "Aparells que han estat en ús 1 any o 2 i encara tenen un marge important d'existència aprofitable", ha valorat l'alcalde.

Corominas ha explicat que els interiors estan pràcticament acabats. "Moltes parts ja estan pintades. les conduccions elèctriques i del gas fetes, i fins i tot el circuit i les connexions de l'oxigen estan posats en molts de llocs", ha valorat l'alcalde.

Ha precisat que tot i l'aspecte visual d'obra acabada, els circuits hospitalaris d'energies necessiten d'un seguit de comprovacions molt severes. "Quan entrin en servei no poden fallar", ha apuntat. Les portes i les finestres i tot el conjunt de tancament estan apunt des de fa unes setmanes.

Pel que fa a l'obra exterior, ha explicat que en es darrers dies s'ha començat la urbanització dels carrers que envolten la zona d'urgències i els aparcaments. La creació dels carrers i dels aparcamens està pressupostada en uns 800.000 euros, els quals formen part del pressupost municipal del 2012. De fet, són l'única inversió de l'Ajuntament en l'actual exercici.

L'estructura del nou Hospital s'ha edificat sobre una superfície de 27.571 metres quadrats i, l'obra, sense l'equipament, haurà tingut un cost de més de 39 milions d'euros. En conseqüència, la inversió en el moment de la posada en servei del nou centre haurà costat a la vora de 50 milions d'euros.

La posada en servei del nou Hospital va de manera conjunta amb la creació d'un consorci hospitalari que ajunta els hospitals d'Olot, Vic i Campdevànol. Les intencions són centralitzar les compres per tal de disminuir la despesa i de crear un sola xarxa informàtica que faci possible compartir documents mèdics (radiografies o cardiogrames) en un temps mínim.