Una trentena de persones han hagut de ser ateses per urticàries a la pell i en algun cas molèsties estomacals després de banyar-se al riu Muga a Sant Llorenç de la Muga. El problema que el 2010 es va detectar en una zona de bany s'ha estès a més trams. S'ha donat avís a Dipsalut, l'organisme de salut pública de la Diputació, que ha informat que no tornarà a analitzar l'aigua perquè creu que la causa és la mateixa, una concentració alta d'uns microorganismes, els cianobacteris, que apareixen pel poc cabdal del riu. L'Ajuntament ha penjat cartells recomanant a la gent que no es banyin. L'alcalde, Lluís Vila, creu que l'abocament de les aigües residuals per part d'Albanyà i Sant Llorenç no ajuda a preservar el riu.

"Fa tres anys que tenim aquesta problemàtica, que els banyistes arriba un punt de l'estiu que comencen a sortir amb picades o erupcions a la pell i molta gratera", constata Lluís Vila. "Fa quinze dies va començar a sortir algun cas, bastants van anar a l'hospital a urgències o als CAP" i en aquest moment com a mínim els en consten una trentena. Com altres anys, al cap d'una hora aproximadament d'haver-se banyat comencen a aparèixer erupcions a la pell, "molta coïssor i a la mainada també dóna rebomboris de ventre", diu l'alcalde. Els afectats s'adrecen als serveis mèdics perquè les molèsties són importants però, en principi, no tenen conseqüències greus.

Tres punts conflictius

L'alcalde ha explicat que els problemes que es donaven des del 2010 a la zona de la Font Pudosa, s'han extès al pont de Sant Antoni i a la Palanca, tres dels punts més freqüentats per al bany.

L'Ajuntament va donar avís a l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, Dipsalut, que els ha informat que no tenen previst repetir les anàlisis a l'aigua del riu. Segons Vilà, Dipsalut els ha comunicat que probablement es manté la problemàtica causada pel baix nivell del riu que ajudaria al fet que aparegués una concentració alta del microorganisme, tot i que l'alcalde creu que tampoc saben exactament el motiu. Dipsalut no va descartar el 2010 que pogués haver-hi altres factors. L'Ajuntament ha optat per col·locar cartells informatius recomanant no banyar-se per evitar que es donin més casos.

Lluís Vilà està convençut que "aquest riu acabarà morint". Aquest any assegura que pràcticament no hi baixa aigua i, a més, s'hi aboquen les aigües residuals tant del càmping i les 800 persones que resideixen a Albanyà, com les 1.200 que hi ha en aquesta època a Sant Llorenç de la Muga. "Ho aboquem tot al riu i arriba un moment que no pot absorvir tot el que se li tira, no es pot regenerar", diu l'alcalde. Des de fa dos anys tenen un projecte per construir una depuradora amb un cost de 890.000 euros però la mala situació econòmica tant de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com de la Generalitat el mantenen al calaix. L'alcalde remarca que seria bo mancomunar serveis i fer un equipament tant per Sant Llorenç de la Muga com per Albanyà per "intentar fer alguna cosa per poder salvar el riu aquí". L'entorn natural és un dels atractius turístics d'aquesta part de l'Empordà que consideren que s'ha de vetllar per preservar-lo.