Des de fa anys, algunes poblacions lluiten insistentment però sense massa resultats contra la venda ambulant il.legal. Els "top manta" proliferen allà on veuen negoci, fugen si apareix la policia i tornen al mateix lloc poc després que se'ls comissi el material. El motiu, segons els ajuntaments i el sector comercial, la manca d'una legislació efectiva que els dissuadeixi. Les úniques armes que tenen les poblacions són les pròpies ordenances municipals. L'ordenança de civisme, la d'ocupació de la via pública, o qualsevol altra que acaba únicament amb una sanció que rarament cobren.

A les comarques gironines, el front litoral de Roses i el barri comercial del Pertús són dos dels prinicipals focus de la problemàtica, tot i que els venedors es poden veure a qualsevol platja des de Portbou a Blanes i dispersos pels carrers, fins i tot de ciutats més d'interior com Figueres. En els darrers anys s'hi han sumat les massatgistes il.legals a les platges.

A Roses i la Jonquera lluiten des de fa molts anys per combatre un negoci il.legal que perjudica als seus comerciants. I ho fan des de la vessant policial, però buscant altres mesures. Fa una setmana s'unien ambdues poblacions, i amb el suport d'altres com Castelló i Cadaqués, es va portar a terme una protesta on es va poder veure fins i tot el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, -la Generalitat també ha manifestat públicament que cal canviar la llei- acompanyat de comerciants i veïns. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ho deia molt clar: "cal una regulació per llei que acabi amb aquesta problemàtica perquè les ordenances són insuficients". El seu homòleg, Carles Pàramo, insistia al capdavant amb el mateix recordant que ara l'activitat només està penat amb una falta administrativa. I tots se sumaven al lema: "El comerç amb la policia contra la venda ambulant. Prou agressions! Nova Llei!".

Els municipis fan els deures elaborant i buscan les ordenances més efectives. En el cas de Roses, segons les fonts municipals consultades, s'utilitzen l'ordenança reguladora d'usos, aprofitament i activitat en el domini públic marítimo-terrestre i el reglament del Mercat. La primera per als venedors il.legals que se situen al passeig marítim, des de Santa Margarida fins a Roses, o a les platges, i la segona pels que ho fan a la resta del terme. La del mercat impedeix vendre al carrer, excepte al mercat del diumenge, a menys que no demanis un permís especial. Les sancions per vulnerar aquest reglament són considerades molt greus i arriben als 600 euros, mentre la d'usos tipificada com a greu va entre els 750 i els 2000 euros.

Quan els agents de la Policia Local veuen venedors al passeig, se'ls acosta, se'ls aixeca una acta administrativa per incomplir l'ordenança i se'ls identifica. Tenen uns dies per demostrar que el material és de procedència legal -i retirar-lo, un fet que no passa mai. Si no el recullen, passat un termini legal durant el qual es publica al Butlletí Oficial de la Provincial per si hi ha alguna reclamació, i després es destrueix. L'expedient continua el seu curs amb la infracció administrativa que tampoc acaba prosperant, lamenten. Fonts municipals expliquen que sovint les adreces no corresponen o són de qualsevol punt de l'Estat. Als ajuntaments s'hi acumulen muntanyes d'expedients i tones de materials comissats. En el que va d'estiu, a Roses s'han aixecat 76 actes.

Multar clients i venedors

L'altra població més afectada a la comarca és la Jonquera on fa molts anys que prenen mesures, no només la pressió policial. En el seu cas, el 2009 es va aprovar una ordenança per prohibir la venda ambulant il.legal que contemplava també multes als compradors. Es va modificar les ordenances de convivència ciutadana en l'apartat del comerç ambulant i la prostitució a l'espai públic. Es prohibeix el comerç ambulant a tot el terme, llevat de fires, festes commemorativa o tradicionals i mercats i exposicions artesanals. També està prohibit col.laborar en l'espai públic amb els venedors facilitant gènere, alertant-los o comprant. Les multes poden ser per de fins a 750 euros. El procés des que s'identifica un venedor és el mateix i el resultat molt similar amb sancions que rarament s'acaben pagant. El procés es podria repetir als nombrosos municipis afectats, cadascun d'ells amb ordenances. La Generalitat també va aprovar la Llei de Promoció de l'Activitat Comercial que va entrar en vigor el 31 de desembre que també permet responsabilitat tant els venedors com als compradors. En tots els casos, acaba amb sancions.

La policia és una de les sortides per dissuadir o per intentar detectar altres faltes o delictes com el de venda de material falsificat. Policies locals, conjuntament amb Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional porten a terme vigilància i batudes periòdiques. En aquests operatius es detecten altres infraccions o delictes com el d'estar en situació irregular al país. Excepte en casos d'expulsions, els venedors tornen sense massa problemes als punts de venda.

Davant d'aquesta situació, els sectors afectats i els municipis busquen altres mesures que ajudin a reduir l'activitat. A Castelló d'Empúries es va posar en marxa un mercat de nit al passeig que fins ara ha donat resultats. En canvi a Roses, la mesura de crear un mercat al passeig ha generat el rebuig del comerç i ha obligat a suspendre'l. Tot i això, el regidor de Seguretat, Àngel Tarrero, apuntava que tot i que continuava havent-hi venedors il.legals, començaven a veure's els primers resultats. L'objectiu era obligar-los a situar-se en altres punts amb menys venda i que acabessin marxant.

Informar els compradors

Finalment, la mesura que es manté arreu del territori català i s'espera acabi donant resultat és la de la Confederació del Comerç de Catalunya, la Generalitat i ajuntaments per a explicar els greus perjudicis que provoca la venda il.legal i intentar que sigui la ciutadania, deixant de comprar, qui acabi amb el "top manta".