Ahir al migdia es va detectar un incendi a Ger (la Cerdanya). Les flames, que van començar en una zona de matolls a dos quarts de tres del migdia, no van tardar a passar a la massa forestal empeses pel vent, que, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), bufava a la zona a una mitjana de 27 quilòmetres per hora. Les flames van començar concretament entre les poblacions de Ger i Meranges, a tocar de la urbanització de Niula. Ahir al vespre ja havia cremat al voltant de 210 hectàrees de matolls, massa forestal i conreus. En el moment de tancar l'edició d'aquest diari, els bombers havien estabilitzat les flames.

La pluja que en un primer moment va començar a caure a l'oest de Puigcerdà va ser una aliada dels bombers, tanmateix, les ràfegues de vent que en alguns casos van arribar als 45 quilòmetres per hora van dificultar la feina dels cossos d'extinció i van fer que la propagació del foc fos més ràpida i imprevisible. Com a contrapunt, les tempestes que es van produir a primera hora del vespre van originar petits incendis a l'Escala o a Terrades, els quals van mobilitzar un parell de dotacions de bombers.

En les tasques d'extinció hi van participar divuit mitjans aeris i més de cinquanta dotacions terrestres, les quals van comptar amb el suport d'una quarantena de bombers francesos i dos vehicles andorrans. "Hem proposat la nostra ajuda" en aplicació a les "bones relacions que mantenim amb els bombers catalans", explicava el portaveu del cos francès. Les flames van deixar d'avançar direcció a la frontera abans de les set de la tarda. A primera hora de la tarda, els Mossos d'Esquadra van desallotjar la piscina municipal de Ger per tal que els bombers la poguessin utilitzar com a dipòsit d'abastiment d'aigua. Posteriorment es va desallotjar, de manera preventiva, un refugi de la zona. El Servei Català de Trànsit va decidir tallar la circulació per la pista forestal que va a Meranges. A les set de la tarda la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat i els Bombers de Catalunya van demanar als veïns de Guils de Cerdanya que es confinessin en les seves cases pel fum de l'incendi i tanquessin portes i finestres. El confimament es va aixecar al voltant de les nou del vespre.

Davant la previsió de baixada de temperatures, la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat ha reduït aquesta matinada el nivell d'alerta per perill d'incendi a més de 200 municipis a tot Catalunya. Des d'aquesta mitjanit es pot tornar a accedir a set serralades i el nombre de municipis amb risc alt per incendi forestal s'ha reduït al voltant d'una cinquantena de municipis. A la província de Girona tornen a estar oberts el massís de Cadiretes i les Gavarres però segueix restringit l'accés al massís de l'Albera. La restricció es mantindrà durant tot el dia d'avui i previsiblement fins a la matinada de dimarts, quan està previst que es desactivin totalment les restriccions als boscos.