Mútua Universal gestiona les incapacitats temporals per baixes comunes de part del personal de l'Ajuntament de Palamós des del passat 1 de març. Això vol dir que aquells treballadors municipals que fins ara tenien tota la gestió de les baixes per malaltia comuna a través de la Seguretat Social, ara els canvia a aquesta mútua pel que fa al control i seguiment, així com al pagament de les prestacions. Les baixes, en tot cas, la segueixen extenent els metges de la seguretat social, segons han informat des de l'àrea de Recursos Humans de l'Ajuntament. Mútua Universal disposa d'una seu a Palamós, al carrer d'Enric Vincke, el delegat de la qual és el marit de l'alcaldessa Teresa Ferrés.

El març del 2007, l'Ajuntament de Palamós va subscriure el conveni pel qual Mútua Universal assumia la gestió de les baixes per malaltia professional i contingències derivades d'accident de treball, segons fonts municipals. Per a l'elecció d'aquesta mútua, l'Ajuntament va celebrar un concurs en què hi van participar tres propostes, han precisat les fonts municipals.

Posteriorment, fa aproximàdament un parell d'anys, Mútua Universal va obrir la seva delegació a la localitat de Palamós, de la qual la parella de l'alcaldessa, Carles Moral, n'és el delegat.

Així, just cinc anys després de la contractació de Mútua Universal per cobrir les baixes de treballadors del consistori palamosí per motius laborals, l'Ajuntament ha ampliat la cobertura que li ofereix aquesta mútua a les baixes comunes. Des de Recursos Humans de l'Ajuntament han informat que aquesta incorporació es va fer amb efectes al passat 1 de març a través d'un decret d'Alcaldia. En aquesta ocasió, però, l'Ajuntament no va haver de realitzar cap concurs per l'adjudicació d'aquest servei: la legislació estableix que si l'organisme ja disposa d'una mútua per accidents de treball ha de seguir amb la mateixa si la vol passar a les baixes comunes, és a dir, no hi ha possibilitat que ho faci ningú més.

Un mes abans, el 2 de febrer, l'Ajuntament va demanar un informe a la Junta de Personal i al Comitè d'Empresa sobre aquest canvi de la gestió de les incapacitats temporals per malaltia comuna de la Seguretat Social a la Mútua Universal. En aquest sentit, cal precisar que el canvi no afecta a tota la plantilla, però sí a gran part: els empleats que se'n veuran afectats són els funcionaris no integrats (que es van incorporar a l'administració a partir de l'1 gener de 1993) i el personal laboral; mentre que en queden al marge els funcionaris integrats (incorporats abans de l'1 de gener de 1993), als quals és Quinta de Salut l'Aliança qui els gestiona les baixes comunes.

L'informe tant del Comitè com de la Junta a aquest canvi fou desfavorable. Els dos òrgans de representació dels treballadors municipials van expressar en el document que la proposta del canvi "és inadmissible i, a més a més, feta des d'una administració pública evidencia una total desconfiança amb la facultat atribuïda per llei en els metges de l'Institut Nacional de la Seguretat Social".

"No es pot entendre que l'Ajuntament de Palamós profunditzi en la privatització de la gestió de la sanitat pública", seguia, i concloïa que "canviar l'INSS per una mútua patronal d'accidents de treball que és una entitat privada significa aplicar una mesura mancada de sensatesa i de falta d'equitat cap als metges de l'INSS, que no oblidem són funcionaris públics que no depenen directament de l'empresa ni del treballador i que no tenen un interés econòmic i laboral immediat que pugui condicionar la seva actuació facultativa". Per això, demanaven que no s'executés el canvi. En qualsevol cas, des de Recursos Humans han informat que aquest informe no és vinculant i, de fet, pocs dies després que s'entregués i abans de l'1 de març ja es va signar el decret per fer el canvi.

Evitar llistes d'espera

Malgrat que s'ha fet el canvi, la representació sindical dels treballadors municipals no n'ha tingut cap confirmació oficial, segons ha pogut saber aquest diari. El coneixen, únicament, perquè treballadors amb baixa comuna han rebut la notificació de Mútua Universal que els farà el seguiment de la incapacitat.

Sobre els motius del canvi, s'ha exposat que és per evitar llistes d'espera de la Seguretat Social, alhora que s'apunta que és una mesura que si s'apliqués a totes les administracions ajudaria a descarregar la sanitat pública.

Ni l'alcaldessa ni cap més representant del govern han volgut fer manifestacions sobre aquesta informació.