Els apicultors de les comarques gironines alerten que ja s'han trobat exemplars de la vespa velutina, un animal asiàtic i que mata les abelles tradicionals, a un radi de trenta quilòmetres del punt on s'hi van localitzar primers exemplars de la plaga. Per això, els apicultors asseguren que estan "preocupats" perquè és possible que l'insecte ja s'hagi escampat per la comarca de l'Alt Empordà. "Hi ha trampes a la muntanya però des de fa un temps els apicultors no hi poden accedir ni visitar els ruscs a causa de la sequera", segons assenyala el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer. Encara que, a part d'aquesta plaga, aquest sector també ha patit les conseqüències del gran incendi de l'Alt Empordà, amb més d'un centenar de caixes cremades pel foc.

La vespa velutina, més coneguda com a vespa asiàtica o vespa assassina, és un insecte carnívor provinent de la zona de la Xina, i que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, que és tres vegades més gran que les abelles de territori gironí, ja està considerat com una plaga després d'haver-se estès per França i pel País Basc. Els experts asseguren que malgrat l'espectacularitat de l'insecte, amb el cos fosc i les potes grogues, l'animal no és agressiu amb les persones tot i que les seves picades poden ser molt doloroses.

Els apicultors gironins, doncs, estan "molt preocupats" perquè han trobat exemplars a un radi de trenta quilòmetres de Garriguelles, just al lloc on es va trobar el primer animal de l'espècie. Segons el president de l'entitat Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, s'han trobat aquests insectes en diverses trampes instal·lades a Portbou (Alt Empordà), però asseguren que l'animal s'ha pogut estendre per tota la comarca. A més, "els apicultors d'aquestes zones no han pogut pujar a la muntanya, veure com estan les trampes i visitar els ruscs a causa de la sequera", destaca Noguer.

I és que els apicultors gironins no han pogut accedir a les caixes on viuen les abelles comunes. El motiu és que, quan ho fan, necessiten cremar cartons o altres restes de fusta per "fer fum", fer fora les abelles, i accedir als ruscs. Actuacions que, a causa de la forta sequera i l'estat dels boscos en aquests moments, és impossible. Tot i això, des del gremi estan alarmats perquè aquesta espècie invasora de vespa arriba al seu punt àlgid de moviment a finals del mes d'agost. "Durant el mes d'agost i setembre, és quan es poden veure més exemplars i es pot analitzar la situació, l'abast d'aquesta problemàtica i controlar-ho", explica Àngel Noguer. A més de patir les primeres conseqüències de la plaga de la vespa asiàtica, els apicultors també estan patint les conseqüències del gran incendi de l'Alt Empordà. De moment, l'associació ja ha comptabilitzat tres particulars que han perdut unes cent caixes instal·lades en la zona afectada pel foc. Així, "com que, de moment, els apicultors no han pogut anar a la muntanya, no sabem amb exactitud quantes caixes i ruscs s'han cremat, però just en aquesta zona de l'Empordà estaven col·locades unes 3.000 caixes", assegura Noguer.

El president remarca que en els últims anys, molts apicultors s'han traslladat a altres zones de Girona o dels Pirineus, on hi ha un clima més favorable per al creixement de les abelles. "A causa del canvi climàtic i la manca de precipitacions, el sotabosc està molt sec i les abelles es moren, perquè no hi troben menjar", lamenta Àngel Noguer. A més, el president augura que serà "molt difícil" tornar a recuperar la flora d'aquesta zona.

La vespa velutina fou detectada a França l'any 2004 després que un transport de mercaderies l'importés de manera accidental des d'Àsia. D'ençà fins ara, la seva expansió ha estat d'uns 100 quilòmetres anuals de mitjana. Més de la meitat de França està ja afectada com també el País Basc, i ara l'Empordà. Concretament, els primers insectes d'aquesta espècie es van trobar a l'octubre de l'any 2011 a Garriguelles (Alt Empordà), uns mesos després ja es van localitzar exemplars a tres o quatre quilòmetres de l'àrea, i els últims dies alguns apicultors ja han localitzat nius de vespes asiàtiques en les caixes i ruscs d'abelles que havien mort a un radi de trenta quilòmetres de l'inici d'aquesta plaga massiva.

De moment els apicultors, amb la col·laboració de Medi Ambient, han col·locat trampes per intentar reduir el nombre d'exemplars tot i que, fins ara, els empresaris destaquen que no ha estat suficient per posar fi a aquesta plaga.