El retard en la reforma de l'antic escorxador de Figueres ha provocat que el consistori descarti posar en marxa el centre de productes "CasaEmpordà" fins, almenys, al 2014. Mentrestant, a partir de l'octubre la nau central es podrà utilitzar com a sala d'exposicions, concerts, mercats o fires per tal de poder activar l'equipament. Figueres ha enllestit la primera part de la primera fase amb la consolidació de l'espai però queda pendent la segona, on es farà la primera planta, el trasllat de l'oficina de turisme i la resta d'elements com ara l'ascensor i els acabats. El consistori va quedar exclòs d'una ajuda del fons europeu Feder per fer-hi front però diuen que l'aconseguiran al setembre. "Estem a la llista d'espera", va precisar l'alcaldessa accidental, Marta Felip. Aquesta subvenció, juntament amb 300.000 euros més de la Diputació d'enguany, han garantir el finançament d'aquesta segona part, valorada en 1,2 milions dels quals el fons europeu assumiria el 50%. La resta haurà de ser d'aportació municipal.

Felip va defensar ahir durant una visita d'obres la gestió amb la subvenció del Fons Feder després que l'oposició posés en dubte que el projecte complís els criteris de valoració que exigeix la convocatòria. Tal com va publicar Diari de Girona la setmana passada, el regidor d'Hisenda, Manel Toro, va explicar que el Fons Feder havia rebutjat el projecte -tot i haver quedat acceptable- perquè no estava dins el màxim de punts. Per això, va dir, tenien previst participar en una segona convocatòria on podrien presentar-se els que havien quedat exclosos i que estaven readaptant el projecte. Ahir Felip va admetre que s'havia exclòs en la resolució feta a la primavera. En aquest sentit, va insistir que va quedar dins el grup de consistoris que complien els requisits però que no havien aconseguit tants punts com els beneficiaris finals. Malgrat això, va assegurar que els han dit que el finançament estarà garantit i que de cara al gener de 2013 podran adjudicar la segona part d'aquesta primera fase d'obres. Felip va recordar que l'Ajuntament ja va obtenir fa dos anys per a aquesta segona part de les obres una ajuda Feder en la convocatòria 2007-2013. Van haver de renunciar-hi, però, perquè una de les condicions de les subvencions és que s'atorguen en el moment en què s'executen les obres. I aquesta ajuda arribava al 2010, mentre tot just ara s'està acabant la primera part. Després de la renúncia el consistori va concórrer a la convocatòria del fons Feder 2013-2017, que és la que es va resoldre a la primavera passada, deixant fora l'Ajuntament de Figueres. Tot i això, diuen que a la propera convocatòria l'obtindran. En aquest sentit, Felip va dir que això els donarà també més marge per poder gaudir de la tresoreria necessària per fer-hi front ja que, segons explica, el fons només dóna els diners presentant les factures de les obres pagades.

La segona part dels treballs

Aquest retard, però, endarrerirà la posada en marxa del centre de productes de l'Empordà. I és que, segons van explicar, no es pot posar en marxa sense la consecució de la primera planta i els altres serveis com ara l'oficina de turisme, que anirà a l'entrada. La consolidació de la nau principal de 275 m2,, però ja està quasi acabada i es donarà per finalitzada a l'octubre. Llavors, va dir Felip, s'obrirà com a centre polivalent. La previsió apunta que fins passat l'estiu de 2014 no es podrà posar en marxa la "CasaEmpordà", tot i que s'esperava fer-ho aquest any.

El projecte ha d'esdevenir un centre de promoció i comercialització de productes de la comarca, alguns dels quals amb DO Empordà. S'hi preveuen oferir prop de 400 referències i ha de reflectir els "puntals de la marca Empordà", que són "la gastronomia, la cultura i el paisatge". La rehabilitació global està valorada en uns 4 milions d'euros, dels quals se n'han projectat dos.