Les associacions de pares i mares de Girona consideren que la decisió que es permeti a les famílies accedir a algunes dades d'altres famílies per detectar possibles fraus a la matriculació escolar provocarà malestar a les escoles. FAPAC (Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya), FAPEL (Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Escoles Lliures de Catalunya) i FAPAES (Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes d'Ensenyament Secundari de Catalunya), s'han posicionat completament en contra de l'anunci del Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

La Generalitat pretén així aconseguir que algunes famílies no enganyin l'Administració pública a l'hora de localitzar la seva residència. Aquest frau es produeix sovint perquè el fet de viure més a prop de l'escola on es vol matricular el fill dóna punts per accedir al centre. Per aquesta raó, algunes de les famílies que tenen preferència per una escola pública concreta augmenten la seva probabilitat d'èxit enganyant amb la direcció de casa seva.

Tot i així, Pere Ferriol, president a Girona de la FAPAES, considera que "la decisió de la Generalitat sobrepassa una mesura lògica". "Què se n'ha fet de la protecció de dades?", pregunta Ferriol, i afegeix a la protesta que "la mesura presa pel Govern català no farà més que provocar enfrontaments entre les famílies", i així "augmentar la tensió a l'escola innecessàriament", ja que l'enfrontament entre famílies també suposa enfrontament entre els nens, "i això va en contra d'un dels principals objectius de l'escola".

Tanmateix, el president de FAPAES no nega que s'hagi de lluitar contra el frau, però insisteix que "ha de ser l'administració qui ho ha de fer. "Anteriorment ja els ho vam demanar, van estudiar-se possibles casos de frau i va ser un èxit".

Però Ferriol reitera que demanar a les famílies "que facin la feina de l'administració" és un error, "perquè la mesura que es proposa és un remei pitjor que la malaltia".

En la mateixa línia, Jaume Soler, president de la FAPEC de Girona, denuncia també que ha de ser l'administració l'encarregada de detectar els fraus, i "que els pares no s'han de convertir en vigilants d'una cosa que no els pertoca". Àlex Castillo, des de FAPEC en l'àmbit de Catalunya, ha declarat que "la resolució d'irregularitats no hauria de deixar-se en mans de les famílies", i acusa l'Administració d'"incapaç de garantir un procés d'inscripció en igualtat de condicions". També Josep Manuel Prats, president de FAPEL, ha assenyalat que la situació és pròpia de la "Inquisició", i ha posat èmfasi que l'Administració hauria d'actuar abans per saber el que volen les famílies, amb l'objectiu que aquestes puguin elegir el projecte educatiu dels seus fills i així facilitar l'èxit escolar.

Per altra banda, l'Associació per la Transparència en la Preinscripció Escolar s'ha valorat amb satisfacció l'anunci del departament d'Ensenyament. Miquel Pérez, portaveu de l'entitat, celebra "que es canviï un sistema opac del qual no es podia comprovar que es fes de manera neta i eficient". Pérez confia que la mesura serveixi de "fre a nivell preventiu" per les persones que vulguin cometre aquest frau, "ja que sabran que hi haurà mitjans de control que permetran detectar-les".