Les famílies amb nens en edat escolar hauran d'assumir una despesa de 640 € per a l'inici de curs del seu fill, segons el càlcul realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). La xifra es redueix a 510 euros en els col·legis públics i augmenta als 917 euros en els concertats.

La tornada a l'escola serà, doncs, més dura que mai a causa de la difícil situació econòmica que viuen moltes llars espanyoles i que es veurà agreujada per la reducció d'ajudes de les administracions autonòmiques.

El càlcul assenyala que la primera despesa a la qual s'enfronten les famílies és la matriculació i quotes mensuals. Encara que en els col·legis públics el cost és zero, en l'ensenyament concertat la cosa canvia. És habitual que existeixi una aportació inicial anual a més de la primera quota mensual. Aquestes quotes, encara que no haurien de tenir caràcter obligatori, són assumides per les famílies. La mitjana és de 83 euros, però pot arribar fins als 315.

Altres serveis com el menjador escolar es podran veure afectats per la pujada de l'IVA, fins a aconseguir un import mitjà de 99 euros al mes. En els col·legis públics es reduirà a 89 euros i s'eleva als 122 al mes de mitjana en els col·legis concertats. L'OCU espera que "s'aclareixi definitivament la proposta d'algunes conselleries d'educació que els escolars portin el menjar de casa, una opció que pot venir molt bé per alleujar el pressupost de moltes llars".

Quant al transport escolar, l'OCU ha calculat que els nens que hagin de desplaçar-se perquè el seu centre escolar està lluny de casa hauran d'abonar un cost mitjà de 88 euros al mes. L'opció de la ruta, asseguren, és gairebé inexistent en col·legis públics.

Un altre capítol important per la seva quantia és l'uniforme. El seu cost oscil·la molt i a les escoles públiques encara s'utilitza poc. El cost mitjà s'eleva fins als 216 euros. En aquest punt l'OCU denuncia la falta de competència que existeix en aquest mercat. El 30% dels col·legis venen directament aquestes peces i un altre 53% més ofereix la seva venda a un únic establiment, "limitant greument la capacitat d'elecció dels pares i, per tant, el possible estalvi de les famílies", resa el comunicat de l'OCU. Comprant aquestes peces abans de setembre, els pares podran evitar l'increment de l'IVA al 21%.

Una altra despesa important és la dels llibres. El seu import varia d'uns col·legis a uns altres, i els pares poden aconseguir un estalvi depenent de l'establiment on s'adquireixin. El cost mitjà per a un alumne de primària és de 215 euros.

El material escolar és el protagonista aquest any de la tornada a l'escola per la reclassificació de molts dels productes que passen del 4% d'IVA al 21%. La despesa mitjana en material escolar serà de 124 euros (14 euros d'increment a causa de l'IVA).

Per finalitzar aquesta suma de despeses, l'OCU recorda que existeixen altres conceptes pels quals els pares han de pagar importants quantitats com per exemple l'"acolliment matinal" -servei que té un cost mitjà de 37 euros al mes però que es pot disparar fins als 87 euros a alguna escola concertada- o les "activitats extraescolars", el cost mitjà de les quals és de 20 euros al mes encara que el seu inici sol retardar-se al mes de setembre.

El president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC) a Girona, Jaume Soler, considera que, tot i que "la Generalitat s'omple la boca amb bones paraules en matèria d'educació" la reducció d'ajudes de l'Administració "només contribueix a augmentar les dificultats". "Ja hi ha famílies que no poden fer front a les despeses escolars, i l'increment dels costos en matriculació o menjador escolar, per ?exemple, no contribueixen a sortir d'aquest forat", conclou Jaume Soler.