L'Ajuntament de Figueres ha demanat més de la meitat dels diners que els municipis afectats pel foc de juliol a l'Empordà han sol·licitat a la Generalitat. Malgrat que les flames no afectessin el seu terme, la capital altempordanesa ha xifrat en 739.431,71 euros les pèrdues ocasionades. El motiu, segons el consistori, unes canonades malmeses -valorades en uns 26.000 euros- i la construcció d'un sistema d'abastament alternatiu -que anomenen "Bypass"- i que ascendeix a poc més de 700.000 euros. L'alcaldessa accidental, Marta Felip, ha admès que no es tracta d'una afectació directa del foc però insisteix que cal posar en condicions aquesta xarxa i que les flames ho van posar al descobert. En total, els municipis han valorat en 1,3 milions d'euros les pèrdues. Alguns dels més afectats han estat la Jonquera, Terrades o Agullana.

Els tècnics de Medi Ambient de l'ens comarcal van enviar ahir als Serveis Territorials de Governació i Relacions Institucionals de ?Girona la documentació sobre les afectacions dels municipis per ?l'incendi de juliol per tal que els trameti a la Generalitat. Un total de 13 municipis -a més del Consorci Salines Bassegoda i el Consell- han presentat la justificació de danys als seus béns públics. Més de la meitat d'aquest import, però, prové del que ha fet arribar Figueres.

La ciutat va fer una primera valoració dels danys poc després de l'incendi. Aleshores, l'alcalde va explicar que s'havien malmès l'estructura que suporta les canonades a causa de les altes tempertures en un dels punts de la xarxa, al seu pas aeri pel riu Muga. Va xifrar la reparació dels danys en uns 26.000 euros però, a més, va anunciar que durant aquest mandat s'afrontaria "la construcció d'un sistema d'abastament alternatiu (bypass) que faci que l'abastament d'aigua a la ciutat no depengui només de la xarxa actual". En aquell moment, es va fer una primera estimació al voltant dels 300,000 euros i Vila va assegurar calia actuar-hi perquè "en cas d'un problema greu no es vegi afectat el subministrament. Ara depenem de dos tubs que, en alguns trams, tenen més de 40 anys d'antiguitat". Es tracta de 15 quilòmetres de xarxa que van des de l'embassament de Boadella fins a la potabilitzadora de Figueres.

Per fer-hi front, però, va dir que es demanaria la col·laboració de la Generalitat. Finalment, Figueres ha entrat aquesta despesa a la llista d'afectacions pel foc i ha aixecat la polèmica amb altres municipis que van resultar greument perjudicats per les flames que van cremar fins a 13.000 hectàrees.

L'alcalde d'Agullana, Alfons Quera (ERC), va afirmar que "amb els pocs recursos que hi ha entenc que és una falta de solidaritat cap als pobles directament afectats pel foc presentar projectes que no estan directament relacionats amb això vol dir que la resta de pobles tindran menys diners, la capital de comarcal que no exerceix com a tal es quedarà amb part d'aquests recursos". Quera va manifestar que al seu municipi es van cremar canalitzacions d'aigua i mobiliari urbà perquè el foc "ens va arribar al jardí de les cases". Amb tot, el batlle diu confiar que els diners es repartiran de manera justa i els valoraran "els danys directes i no els projectes de futur". "Si l'administració permet altres coses, ja en parlarem". I és que Quera recorda que el seu terme es va cremar en un 60% o que la Jonquera ho va fer en un 90%, entre d'altres. "Fins avui la meva capital de comarca no s'ha cremat ni una hectàrea".

Des de Figueres han defensat l'actuació que, diuen, es deriva de l'incendi i que si les flames haguéssin avançat " la ciutat s'hauria quedat sense aigua entre 7 i 10 dies". També ho ha fet el president accidental del Consell, Quim Felip, que va declarar a Ràdio Girona que el foc ha posat al descobert deficiències i que s'ha de millorar la seguretat de la xarxa per garantir-ne el subministrament.