L'Ajuntament d'Olot fa uns 6 mesos que manté 330 contenidors al pati de can Jombi (magatzem de la Brigada d'Obres). Els receptacles són de propietat municipal i són visibles al pati des del mes de març. Els contenidors ocupen una part important del descobert i conformen una extensió groga que és visible des de la Ronda de les Fonts i del pont de l'estació d'autobusos. El principal motiu pel qual no s'han distribuït és que, abans, s'ha d'aconse?guir espai en els punts de recollida d'escombraries.

Segons ha explicat el primer tinent d'alcalde, Josep Berga (CiU), són els contendidors destinats a rebre els envasos lleugers: llaunes, ampolles i cartrons de begudes. El motiu pel qual després de més de mig any de la seva arribada, els contenidors no han estat distribuïts per la ciutat, segons ell, és que "no es pot fer sense una campanya d'informació prèvia". A més, va afegir que "no els posarem a ple estiu".

Sensibilitzar els veïns

Va avançar que abans de repartir-los la idea és sensibilitzar els veïns de la necessitat del triatge amb l'objectiu de reduir al màxim les escombraries que van al contenidors verds (receptors de tot tipus de brossa). La campanya de conscienció prevista no serà la primera. El 2010, tres informadores van visitar 4.000 habitatges (un 40% de les llars d'Olot) per informar dels beneficis de la selecció de residus. Berga va apuntar que desconeix si l'acció de la propera tardor serà similar a la del 2010 o només se centrarà en anuncis als mitjans i en la distribució de propaganda.

La col·laboració dels ciutadans segons l'Ajuntament, és essencial per assolir els nivells de selecció de residus que demana la Unió Europea. Segons dades exposades per CiU el 2011, Olot està per sota de la mitjana de reciclatge de residus selectius de les ciutats catalanes. Olot produeix 1,48 quilos de residus sense triar per habitant cada dia. En canvi, Girona està en 1,24 i Figueres en 1,38. La mitjana catalana és d'1,46.

La idea és posar un contenidorgroc a cadascun dels 330 punts de recollida d'escombraries. Així, segons Berga, els ciutadans tindran a l'abast el triatge del envasos lleugers i de les escombraries orgàniques. Va precisar que d'aquesta manera la selecció dels residus serà més senzilla i els veïns només s'hauran de desplaçar uns metres per fer la separació dels recipients de vidre i del paper.

El problema està el fet que no tots els punts de concentració de contenidors tenen espai per acollir un mínim de 3 contenidors: el verd, el groc i el marró. "La distribució és fàcil a les avingudes dels barris, però molt complicada al centre", va considerar Berga.

A més, l'Ajuntament, en els darrers mesos, ha efectuat canvis en la situació dels punts de contenidors, situats prop dels passos de vianants i de cruïlles de carrers. En concret, ha apartat receptacles dels punts, on obstaculitzaven la visió dels conductors. La intenció és reduir els percentatges de sinistrabilitat.

Neteja urbana

La intenció de l'Ajuntament, del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA), i de l'empresa concessionària de la recollida IGFA-URBASER és posar en marxa un nou sistema de recollida d'escombraries i de neteja urbana. Algunes de les novetats, van ser presentades al mes d'abril, quan els contenidors ja feia temps que eren al pati de can Jombi. Una de les novetats va ser la brigada mòbil. Dues persones que es desplacen a punts, on es necessiten neteges d'urgència. També es va reforçar la presència de netejadors als barris.

Per tal de millorar el servei de neteja l'Ajuntament compta, des de la primavera, amb 4 vehicles auxiliars elèctrics, 4 escombradores, 3 carretons, 1 hidronetejador i 1 furgoneta. La renovació de vehicles no representa un sobrecost en el cost de la neteja, perquè entra dins de les previsions dels 8 anys de la concessió, a mans de la UTE IGFA-URBASER des de començaments d'aquest any.