Davant la polseguera que ha aixecat l'anunci del Departament d'Ensenyament en referència a la possibilitat que tindran els pares d'alumnes de poder revisar els expedients d'altres famílies en la preinscripció escolar, el Síndic de Greuges va recordar ahir que és responsabilitat de la Generalitat de Catalunya la investigació de possibles fraus en la preinscripció escolar, encara que va defensar també que, en nom de la transparència del procés, tothom ha de tenir accés als expedients.

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha establert un nou protocol que permetrà que els pares puguin accedir a dades d'altres candidats que hagin realitzat la preinscripció en un centre escolar, si sospiten que han enganyat en la informació donada sobre el seu domicili.

En un comunicat que va fer públic ahir, el Síndic, Rafael Ribó, va defensar que "és l'administració qui ha d'assegurar que els processos s'ajustin a la normativa i fer les comprovacions necessàries en cas d'indici de frau".

De fet, el Síndic va afirmar que les estafes més habituals estan relacionades amb el canvi de les dades d'empadronament i que és l'Administració la que ha d'evitar-ho.

No obstant això, Ribó va recordar que, tal com va plasmar en una resolució sobre aquest assumpte fa un any, la normativa també estableix que tothom ha de tenir accés als expedients que l'afectin, ja que aquest és un element que reforça la transparència del procediment d'admissió d'alumnes als centres escolars.

"La transparència és un principi que ha de regir l'actuació de qualsevol administració pública", va recordar el defensor del poble català.

Resposta del Govern

El Departament d'Ensenyament, per la seva banda, va recordar ahir a través d'una carta de la Directora General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, que la llei de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya ja estableix aquests drets per als participants dels processos que gestiona l'administració. "Aquesta previsió suposa que tot ciutadà que participi en un procediment administratiu té dret a accedir a les dades d'aquell expedient", afirmava Ruiz, recordant que el procés de preinscripció és un dels que s'ha hagut d'adaptar a aquesta normativa.

Segons la Directora d'Atenció la Família, Ensenyament va trametre el 12 d'abril passat als centres les instruccions sobre com havien d'aplicar aquesta previsió, i es va posar un límit a les dades a les quals els sol·licitants podien accedir, deixant fora les de caràcter més íntim. "No és la voluntat del Departament d'Ensenyament voler enfrontar els pares, sinó donar compliment a un mandat de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades", explicava Ruiz, que recordava que "la Generalitat aplica la normativa i el procés de ?preinscripció és transparent i està controlat i revisat pels centres educatius, les comissions de garanties d'admissió o les oficines municipals d'escolarització".