"Ja ens han dit mil vegades que no es pot posar un mosso a cada alzina. I per què no? Sortiria més barat això que tants focs". L'alcalde de Vilopriu, Fermí Pi (ERC-AM), està emprenyat arran de l'enèsim foc patit pel municipi en dues dècades. Segons els càlculs dels Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra, en van uns 200 en els darrers 20 anys. Tothom dóna per fet que a la zona hi actua un piròman i de fet el passat març es va detenir un veí de Sant Jordi Desvalls per delictes d'incendis intencionats. Ara els Mossos investiguen on parava aquest presumpte piròman dimarts a la una de la tarda, que és quan es va declarar el foc a peu de la carretera entre Vilopriu i Camallera.

El primer edil diu no saber encara res, per fonts oficials, de què s'està fent i si el foc va ser o no provocat, una possibilitat que els cossos d'emergències consideren altament probable. "No s'està fent prou, perquè està clar que continua havent-hi focs", diu Pi, que admet que el poble està "empre?nyat i acollonit perquè algun dia hi haurà tramuntana, i ni el Ter podrà parar les flames i hi haurà una desgràcia". Efectivament, gairebé cada estiu als veïns d'un o altre dels diversos nuclis d'aquest municipi els toca un desallotjament d'emergència. Dimarts van ser els de Valldevià. Vuit persones van haver de deixar els seus domicilis a quarts de dues de la tarda perquè tenien el foc a prop. El nucli es va preservar remullant l'entorn amb l'aigua dels sistemes de rec dels jardins i de les piscines, i finalment no es van haver de lamentar danys i els residents van poder tornar-hi a quarts de set del vespre.

Ahir encara quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat romanien a l'indret remullant la zona cremada i vigilant revifalles, fins que a tres quarts de vuit de la tarda es va donar per extingit després de cremar 14 hectàrees de bosc. Per la seva banda, Fermí Pi reclama una reunió amb els responsables d'Interior a Girona perquè "aquesta història s'aclareixi i s'acabi, perquè ens fa l'efecte que no ens fan cas. Hi ha gent que cobra per saber com cal fer aquesta feina de vigilància i volem resultats d'una vegada". Tot i això, Pi està disposat a deixar passar la campanya d'estiu i parlar-ne sense presses, perquè "ja sabem que és difícil, però el que no vull sentir més a dir és que és un problema entre veïns. Això podria haver estat així fa 30 o 40 anys, però no ara. També diuen que la culpa la tenen els pagesos que no llauren els camps. Prou de tirar-nos les culpes els uns als altres", va reblar ahir l'alcalde del municipi més socarrimat de les comarques gironines.

Més vigilància i coordinació

Pi diu que si efectivament els mossos o algú sap que hi ha algun veí que té problemes amb d'altres i que per això cala foc, "que l'enxampin d'una vegada", però en general el que reclama l'alcalde són més recursos i un pla a llarg termini. "Cal més vigilància i coordinació", resumeix Pi. "Portem 20 anys d'incendis i reunions i sortint emprenyats de cada reunió. Ja n'hi ha prou. Els veïns de Vilopriu volen solucions", conclou l'edil després primer incendi gran de la temporada, lluny però del de 2010, quan es van cremar unes 100 hectàrees. Fa uns 15 dies va haver-n'hi un altre de petit, tres en una nit de març que van desencadenar la detenció del veí de Sant Jordi Desvalls, actualment en llibertat sota càrrecs tot i que ell es declara innocent, i d'altres després.

I és que no es pot dir que els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra no hagin treballat en el cas dels misteriosos i reiteratius incendis al municipi de Vilopriu. A més de la detenció de Joan Portell, àlies Joan Vilopriu, el passat nou de març, l'any 1998 ja es va portar davant la justícia el que era el jutge de pau de Vilobí, Joan Lluís Feliu, i en algun moment també es va investigar l'exalcalde del municipi Pere Cos. Però ni les investigacions, ni les detencions han aturat mai els incendis. De fet, un parell de dies després de què Portell sortís al carrer en llibertat sota càrrecs n'hi va haver un altre.

El terme de Vilopriu, que inclou els nuclis de Vilopriu, Valldevià, Gaüses i Pins té 17 quilòmetres quadrats fonamentalment de bosc i conreus. "Un foc o dos l'any és normal, però més no", diu Fermí Pi. Els boscos van quedar molt malmesos arran de la nevada de 2010 i això és un perill afegit en cas d'incendi. Encara rai que hi ha la sort relativa que els focs gairebé sempre es declaren a peu de carretera o en zones de fàcil accés, i curiosament sempre en els voltants del nucli de Vilopriu. El misteri continua.