La sequera que viuen enguany les comarques de Girona -aquest és un dels estius més secs dels darrers 100 anys- està fent proliferar la presència de senglars a les planes. La sequera fa que aquests animals, molt abundants als boscos gironins, baixin fins als conreus per trobar no només menjar sinó sobretot aigua. Això està obligant els caçadors de Girona a fer batudes excepcionals per intentar salvar els camps de la voracitat dels animals, segons informava ahir Ràdio Girona.

La caça s'ha programat de manera excepcional ja que habitualment la veda s'obre cap a la tardor. Però enguany, la temporada entre setembre i la segona quinzena de març s'avança i, de fet, des de juliol els caçadors ja estan sortint a bosc per tal de fer minvar la població d'aquests animals, que crien molt a causa de l'encreuament genètic amb el porc domèstic i no tenen depredadors naturals -a excepció, potser, dels cotxes.

Els conreus més castigats pels senglars són els de blat de moro i gira-sols. La Vall del Llémena, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Osor, en general tota la comarca de l'Alt Empordà i el massís de les Gavarres són les zones on més problemes causen aquests animals. El president de la Federació de Caçadors de Girona, Carles Dilmé, explica que "és un problema puntual però greu; només que hi hagi sequera els senglars marxen de la muntanya perquè no hi troben ni aigua ni menjar, i baixen a la plana. S'amaguen entre els cultius i hi troben menjar, si a més hi han regat o hi ha rieres allà s'hi queden".

A més, els focs de l'Alt Empordà, explica Dilmé, han fet que els senglars que vivien a la zona afectada -més de 13.000 hectàrees de zona boscana- n'hagin marxat, però poc a poc tornaran als seus indrets habituals de residència. A més, el 15 d'agost va començar la mitja veda per a la caça menor, que s'allargarà fins al 15 de setembre i servirà per caçar tórtores o coloms, que també per la sequera s'instal·len als camps de gira-sols.