"La majoria de la població no podrà pagar els medicaments, però esperem que apareguin alternatives". Aquesta és la reacció de molts dels farmacèutics de Girona després de conèixer la llista dels 417 farmacs que, a partir de l'1 de setembre deixaran de ser finançats per la Seguretat Social, publicada ahir pel Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La responsable de la Farmàcia Puig, de Girona, considera que sempre retallen del mateix sector i que "s'estan considerant els medicaments com un luxe quan haurien de ser una necessitat bàsica".

També a la Farmàcia Gairin denuncien que la Seguretat Social no cobreixi productes destinats, sobretot, a malalties cròniques, que a la llarga poden provocar que molts dels afectats "no es puguin permetre el tractament".

D'altres, com el responsable de la farmàcia Folch, entenen que no es financiïn productes l'eficàcia dels quals no està totalment comprovada, però no comparteix que d'altres "molt sol·licitats, com l'Almax o el Nutracel no es cobreixin des de la Seguretat Social".

El conseller de Salut del Govern català, Boi Ruiz, va advertir ahir que l'exclusió d'alguns fàrmacs del finançament públic pot provocar un "efecte corriment" a alternatives de cost superior, cosa que, segons va indicar, podria acabar incrementant la despesa sanitària.

Així ho corroboren totes les farmàcies consultades, que creuen que es receptaran fàrmacs alternatius que substitueixin els que, a partir de l'1 de setembre, hauran de pagar els pacients. "Tot i que hauria de ser un criteri mèdic i no econòmic, es probable que els metges receptin medicaments als quals els pacients tinguin accés", afirma el responsable de la farmàcia Folch. "Els medicaments alternatius són la única solució per a moltes persones que, al no poder fer front al pagament d'aquestes medicines, les deixarien de prendre", explica la responsable de la farmàcia Cardelús.

Més enllà va la encarregada de la farmàcia Gairin, que creu que "des de la Seguretat Social no es permetrà receptar segons quins medicaments per l'elevat cost que respresenten, i només es podran aconseguir a través de fons privades".

"Perduts", "desinformats" i fins i tot "marejats". Així defienixen els farmacèutics als usuaris que entren als seus establiments. "A partir de l'1 de setembre els pensionistes no sabrà ni d'on vénen les despeses. Senzillament no les podran assumir econòmicament. Els que ho saben, i sempre que tinguin receptes, aprofiten per avançar les seves compres", expliquen des de la farmàcia Cardelús.

Sindicats Mèdics ho nega

El secretari general de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics, Francisco Miralles va negar que alguns dels seus companys de professió puguin ajudar els pacients a lliurar-se de pagar l'import d'aquells medicaments desfinançats pel Ministeri de Sanitat. A més, va criticar aquest Ministeri per "prendre la decisió sense ni tan sols consultar a la professió".