El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), davant l'increment apreciable del perill d'incendi forestal, va incorporar ahir dos massissos més als nou que ja tenien l'accés restringit des de la mitjanit de dijous. Es tracta dels massissos de Cadiretes i l'Albera, que s'afegien així al de les Gavarres. A més, també es restringiran els accessos a la riera de Sadernes.

D'altra banda, s'ha ampliat el Pla Alfa 3, el de màxima alerta per risc de calor i incendis a 313 municipis de 26 comarques, amb un seguit de mesures que han entrat en vigor aquesta mitjanit. En aquest sentit, s'ha demanat als municipis afectats que facin difusió als seus veïns d'un missatge en el qual demana que s'evitin activitats que puguin causar un incendi i reduir les activitats a l'aire lliure durant les hores de més insolació, a través de la ràdio municipal, megafonia, panells i cartells lluminosos.

A més, des de la Generalitat han demanat als ajuntaments que extremin les mesures de prevenció establint vigilàncies a les zones d'especial risc, d'acord amb les condicions meteorològiques. D'altra banda, Protecció Civil manté activats en fase d'alerta el Pla Infocat per la situació d'alt risc d'incendi i el Pla Procica.

En total ja són onze els massissos que tindran l'accés restringit a partir d'aquesta mitjanit. Als de Cadiretes i l'Albera cal sumar-hi els de les Gavarres, a les comarques gironines; el Massís dels Ports de Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, la serralada del Montsant, les muntanyes de Prades i la Serra del Cardó-Boix, al Camp de Tarragona i l'Ebre; i el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d'Aubenç; a Lleida.

Cal recordar que el Govern ha suspès també els permisos per a la realització d'activitats, incloses les agrícoles, que puguin generar perill d'incendi forestal en un total de 313 municipis d'arreu del país.

Segons la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el risc s'incrementa significativament aquest divendres amb un predomini del perill molt alt i presència de perill extrem en punts de l'interior i el prelitoral català, amb risc alt a la resta.

Davant d'aquesta situació, s'han planificat rutes de mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, del Cos d'Agents Rurals, dels Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit (SCT) per zones vulnerables, fins a les 19.00 hores.

Investigació pel foc de Ger

D'altra banda, el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, va visitar dijous la zona afectada per l'incendi forestal de Ger, a la Cerdanya, per tal d'avaluar les conseqüències que pot tenir per a l'activitat agrícola i determinar la massa forestal afectada pel foc.

Sala va mantenir una reunió a l'Ajuntament de Ger amb el seu alcade, Alfons Casamajor, en la qual es van analitzar els danys ocasionats per l'incendi i la incidència de la forta sequera a tota la comarca, que posa en perill les pastures.

Pel que fa a la zona forestal cremada, els tècnics de l'oficina comarcal del DAAM de Puigcerdà ja estan aconsellant les primeres mesures que cal prendre després del foc. La reunió també va servir per explorar les diverses possibilitats per fomentar el desenvolupament rural en la zona.

L'alcalde també va demanar tenir el més aviat possible les conclusions finals de les investigacions dels agents rurals sobre l'origen del foc, investigacions que actualment encara no han finalitzat.