Quatre comarques nord-orientals, l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva, s'afegiran aquest diumenge a l'alerta per onada de calor que afecta Catalunya des de dijous. Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantindrà activada la fase d'alerta del pla Procicat per onada de calor ja que les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que es continuarà superant el llindar de temperatures extremes. Una situació que segons lels pronòstics s'allargarà fins dimecres. Aquest dissabte els valors s'han situat entre els 34 i 38ºC a l'interior, mentre que a Ponent s'han assolit els 40 graus. Diumenge les temperatures màximes seran lleugerament més altes al quadrant nord-est i oscil·laran entre els 28 i 32ºC al litoral, entre els 32 i 37ºC al prelitoral i entre els 34 i 39ºC a l'interior de Catalunya.

Les temperatures extremes afectaran aquest diumenge les comarques de l'Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran, Berguedà, Solsonès, Anoia, Bages, Osona; Noguera, Garrigues, Pla d'Urgell, Segarra, Segrià, Urgell, Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, Gironès, Pla de l'Estany, Selva, Conca de Barberà, Priorat i Ribera d'Ebre.

El municipi de Lleida manté encara activat el seu pla d'emergències municipal per onada de calor; Tremp manté el seu pla bàsic d'emergències municipals per onada de calor i risc d'incendis, i també el municipi de Campdevànol té el seu pla activat per risc d'incendi.

Protecció Civil de la Generalitat manté informats tots els ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. En aquest sentit, insisteix que familiars, amics, veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat es protegeixin dels efectes del sol i de la calor, que s'hidratin, s'estiguin o es desplacin si cal a llocs refrigerats.

També demana als ajuntaments que s'informi dels perills del bany en zones no autoritzades i perilloses (canals, pantans, etc.).

Perill molt alt d'incendi

Per aquest diumenge es manté l'alerta del pla Infocat ja que continua el risc d'incendi en general, tot i que pot incrementar-se en el quadrant nord-est, sobretot a les zones interiors. A més, predominarà el perill molt alt a gairebé tot l'interior i la presència de perill extrem a diferents indrets de la Catalunya Central, Terres de l'Ebre i interior de la demarcació gironina.

Pel que fa a la resta del territori, hi haurà valors de perill alt mentre que a les zones elevades del Pirineu Occidental es registraran valors de perill moderat.

Els plans Procicat i Infocat, en alerta

L'avís per onada de calor està previst que s'allargui durant tot el cap de setmana i com a mínim fins dimecres. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l'alerta del Procicat per onada de calor, i el Departament de Salut manté activat el Pla d'actuació per prevenir el efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).

Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat). A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i hi manté el contacte permanent per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.

11 massissos tancats

A conseqüència de la previsió de risc d'incendi forestal, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha ampliat la restricció d'accés a un total d'11 massissos. A les comarques gironines s'han tancat els massissos de les Gavarres, de Cadiretes i de l'Albera; al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre el Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, la serralada del Montsant, les muntanyes de Prades i la Serra de Cardó-Boix, i a Ponent el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d'Aubenç. També s'han restringit dos indrets singulars: la riera de Merlès, al Berguedà, i la riera de Sadernes, a la Garrotxa.

Això s'afegeix a la suspensió de tots els permisos per a la realització d'activitats que puguin generar perill d'incendi forestal a un total de 313 municipis de les comarques de l'Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Això afecta activitats com generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l'execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s'hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions.

En canvi, no queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d'incendis. En aquests municipis se suspèn l'activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.