L'onada de calor iniciada divendres passat no dóna treva, i durant la jornada d'ahir les temperatures mínimes registrades a la majoria de comarques gironines van superar els 20 graus. Especialment calorosa va ser la jornada a la comarca de l'Alt Empordà, i en concret a Ventalló, on la temperatura mínima va ser de 23,2 graus.

A altres localitats altempordaneses com Portbou i Roses, la calor també va esdevenir protagonista, ja que durant la matinada els termòmetres no van baixar dels 22,5 graus. La nit tropical també va acompanyar el Baix Empordà, on les altes temperatures a localitats com la Bisbal d'Empordà (21,1 de mínima), Torroella de Montgrí (22,6) o Serra de Daró (20,9), van dificultar el son als seus habitants. A aquestes temperatures s'hi van acostar altres poblacions del Gironès com Fornells de la Selva (20,3) o Girona ciutat.

Precisament al parc del Migdia, a la capital gironina, es va produir una temperatura mínima de 23,4 graus, la més alta des dels 24,2 graus al 3 d'agost de 1928. El mateix observatori del parc del Migdia va enregistrar una temperatura màxima de 38 graus, quedant-se a 4,5 graus del rècord de 42,5 graus enregistrat el 13 d'agost de 2003, segons va informar el ?meteoròleg Gerard Taulé. A l'Escala, amb 25,3 graus, també es va assolir la temperatura mínima més alta des de 2006. A les poblacions d'interior també es va notar el pas de l'onada de calor, i a Planoles (1.182 metres), al Ripollet, els termòmetres van marcar una temperatura mínima de 19,9 graus i una màxima de 33, tot i que la mitjana durant el mes d'agost és de 20,5 graus.

El Servei d'Emergències Mèdiques ja ha atès 80 persones a Catalunya amb patologies que podrien estar relacionades amb l'onada de calor, 14 a les comarques gironines, segons va informar el servei d'emergències de Catalunya. No s'espera tampoc una davallada de les temperatures durant els propers dies, i segons va indicar el Servei Metereològic de Catalunya (SMC), durant el dia d'avui hi haurà 18 comarques amb més probabilitat que se superi el llindar de temperatures extremes. A Girona són el Gironès i la Selva, com a probables, i l'Alt Empordà, Baix Empordà, Ripollès, Garrotxa i Pla de l'Estany, com a possibles comarques amb temperatures extremes.

Atès que l'episodi de calor fa dies que va començar, i està previst que encara es mantingui, Protecció Civil seguirà demà per sisè dia consecutiu amb l'alerta del pla PROCICA i també amb l'alerta INFOCAT per alt risc d'incendi.

Pels propers dies, la massa càlida a nivells baixos encara afectarà tot el continent fins dimecres, i a poc a poc quedarà restringida a l'àrea mediterrània. No serà fins dissabte quan els nuclis més càlids se situïn al nord d'Àfrica i finalment hi hagi una petita advecció del nord a l'oest d'Europa que també afavorirà l'arribada d'una massa freda per sobre dels 1.500 metres al nord de Catalunya de cara el cap de setmana. La predicció indica predomini del cel serè o poc ennuvolat per núvols baixos a punts del litoral i prelitoral fins a mig matí. A partir del migdia hi haurà creixement de nuvolades al Pirineu que poden deixar ruixats febles i dispersos i que dimecres es podrien estendre a altres punts del terç oest. Les temperatures seran semblants o lleugerament més altes. El vent serà fluix i variable amb règim de brises. Al final del dia de dimarts i fins dimecres al migdia la tramuntana bufarà entre fluixa i moderada a l'Alt Empordà, amb cops forts de matinada al Cap de Creus.