Allau de crítiques de diversos municipis i ahir de l'oposició al govern de Figueres per demanar gairebé 740.000 a les ajudes pels ?danys als béns públics tot i que la ciutat no va patir les flames. Gairebé una setmana després que l'equip de govern justifiqués la inclusió del projecte de "bypass" per millorar la xarxa d'abastament d'aigua a la ciutat en la demanda d'ajudes, va sortir ahir assegurant que només demanarà 26.000 euros i que tot ha estat fruit d'un "error d'interpretació" en l'informe lliurat al Consell Comarcal. La sol·licitud inicial de Figueres suposava més de la meitat dels 1,3 milions que tretze municipis, el Consell i el Consorci Salines Bassegoda demanaven pels danys.

"Els serveis tècnics d'urbanisme van trametre a l'ens local els danys causats a les canonades que porten aigua de Boadella fins a l'àrea urbana de Figueres. En l'esmentat informe hi ha un error on es barreja el projecte de millora de la infraestructura en la seva totalitat, amb els danys puntuals i concrets que es deriven de l'incendi". Així és com va intentar ahir Figueres calmar les crítiques rebudes, per exemple, de municipis com Agullana o la Jonquera, greument afectats per l'incendi de finals de juliol. El primer va qualificar la capital altempordanesa d'insolidària per afegir un projecte d'aquestes característiques en un tema tan seriós com aquest però ara Figueres diu que tot ha estat un malentès. "Aclarir que des de l'Ajuntament es demanen 26.000 euros per reparar el tram de les canonades que va quedar afectat per l'incendi, però també s'especifica la quantitat de diners que caldrien per realitzar un projecte que garantís el subministrament d'aigua en el cas d'incidència", expliquen en un comunicat. A més, insisteixen que -tal i com van dir dies després de les flames- la construcció d'aquest sistema alternatiu s'afrontarà per part del consistori en aquest mandat i que es demanarà la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. "L'Ajuntament lamenta l'error en la interpretació de la tramesa i es recorda que com a capital de la comarca sempre ha estat al costat dels pobles i persones damnificades per l'incendi", conclouen. No és això, però, el que l'alcaldessa accidental, Marta Felip, i el president en funcions del Consell, Quim Felip, van declarar dimarts passat. La primera va admetre que no es tractava d'una afectació directa del foc però va insistir que calia posar en condicions la xarxa després que les flames posessin al descobert les pèssimes condicions en les quals es trobava. També Felip va manifestar que calia millorar la seguretat a la xarxa i, finalment, el ?director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va declarar a Ràdio ?Girona dijous passat que encara no se sabia quants diners hi hauria per ajudar els municipis afectats però que no es buscaven friccions ?entre poblacions, arran de la polèmica amb Figueres. Aquest divendres, a més, l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera (ERC), va anunciar que no anirà al concert solidari que la ciutat ha organitzat el proper mes de setembre i va criticar de nou l'actitud de l'equip de govern.

"Un aprofitament groller"

Abans que l'Ajuntament fes arribar el seu comunicat, els grups de l'oposició van carregar durament contra la decisió. La regidora d'ERC, Mireia Mata va reclamar a l'alcalde que "exerceixi la capitalitat de la comarca amb dignitat i que no s'aprofiti del desgraciat incendi per treure diners públics per a altres obres". Amb tot Mata va assegurar que la pretensió de "col·locar" 740.000 euros en el paquet d'ajudes per a les zones afectades per a una obra d'inversió en canonades d'aigua és "un aprofitament groller i requereix una denúncia en tota regla". També el portaveu del PSC, Pere Casellas, va carregar durament contra l'alcalde, Santi Vila (CiU). "Ens sembla molt propi de la personalitat del Govern de Figueres. Vila és ua trampós que ha mostrat una gran falta de solidaritat i d'irresponsabilitat política", va afirmar. M. Àngels Olmedo (PP) va afirmar que "és tenir la cara molt dura voler aprofitar una cosa quan no tocava per veure si ens ho paguen i després dir que és un error d'interpretació i quedar pitjor". A més, Olmedo va criticar que "els figuerencs paguen molt per l'aigua i resulta que no tenim les canonades en condicions. Demanarem explicacions al ple i creiem que aquí hauria de dimitir algú".

El regidor, Xavier Monfort (ICV), també va criticar l'actuació. "Aquests 750.000 euros que es demanen no són per solucionar desperfectes causats pel foc, sinó per millorar una infraestructura que durant més de cinc anys el govern de Santi Vila no ha sigut capaç de millorar", afirma. En aquest sentit, afegeix que "ha preferit gastar-se els diners, per exemple, a invertir-los a l'auditori dels ?Caputxins sense pla d'usos i sense Pla de Viabilitat (només en els últims dos mesos 400.000 euros) o una sala de tir amb arc (de 500.000)". "És una manca de respecte total a tots els municipis afectats, i en molts casos arrasats, pel foc i demostra una vegada més la ineficiència d'aquest govern", conclou. L'edil Joan Font (CUP), d'altra banda, diu que s'ha fet una gestió "extremadament desmesurada". En aquest sentit, recorda les afirmacions que va fer Vila sobre l'incivisme a la Jonquera. "En la mateixa línia de ?desencert posen la sol·licitud de 740.000 euros a la partida d'ajuts i la següent defensa que en va fer l'alcaldessa accidental Marta Felip, i que han rectificat amb una nota de premsa és ridícula", afirmen. Amb tot, creuen que Vila ha de ?demanar disculpes públiques als veïns dels pobles afectats i als ?alcaldes. "Estem donant una ?imatge de capital de pandereta", diuen.