Més de dues hores de ple extraordinari a Arbúcies. El consistori va celebrar ahir una sessió, a petició dels grups de l'oposició, per poder debatre el procés de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO), dins la plantilla municipal, que ha acabat amb l'acomiadament d'un total d'onze treballadors. Un ple que va començar a dos quarts de quatre de la tarda amb molta tensió, i també en un ambient de calor i altes temperatures. I va finalitzar, tal com és propi d'un bon serial, amb punxa.

Les primeres paraules amb enrenou van venir del regidor de Recursos Humans, Jaume Salmeron, que va assegurar que en el procés de negociació de l'ERO d'Arbúcies "hi havia interferències polítiques des del primer dia". Segons va indicar Salmeron, "els grups de l'oposició feien arribar les seves propostes a la premsa i no a l'equip de govern". El mateix regidor va afegir ahir que amb el crèdit obtingut mitjançant el pla d'ajust del Govern central "ara hem pogut pagar factures pendents, des del 2005 fins a l'any 2011". En aquesta mateixa línia, Salmeron va assegurar que "hi havia un deute amb una empresa d'Arbúcies de 680.000 euros" i segons el regidor "aquests retorns de diners també suposen la creació de llocs de treball".

Encara que la polèmica per una possible "interferència" dels grups polítics en el procés de negociació de l'ERO va sorgir, de nou, quan el regidor del PSC, Antoni Ronda, va afirmar que des d'ERC "es va instrumentalitzar als representants en el comitè dels treballadors". Així el representant del PSC a Arbúcies va justificar la seva afirmació "en la similitud de la proposta plantejada pel comitè i també des del grup local d'ERC", després d'haver mantingut una xerrada amb "una persona propera a la secció local dels republicans".

Les declaracions de Ronda van produir-se als minuts finals del ple d'ahir, cap a dos quarts de sis de la tarda, quan el regidor d'ERC, Joaquim Santos, ja havia marxat de la sessió per atendre motius professionals. Per això, les paraules d'Antoni Ronda van provocar la intervenció de Josep Carrapiço, un dels membres a la comissió local d'ERC i present al ple extraordinari d'ahir, que va demanar que aclarís "qui va ser la persona d'ERC que assegurava que s'havia instrumentalitzat el procés" des del partit. Ronda no va respondre a la petició formulada per Carrapiço, però va admetre "una rectificació" per les declaracions inicials.

Per la seva part, l'alcalde del municipi, Pere Garriga, va contestar a les preguntes dels grups de l'oposició reconeixent que "veient el pas del temps, no estic gaire satisfet de com he actuat". Segons va afirmar Garriga, "vam rebre la recomanació dels serveis jurídics de no parlar, directament, amb els treballadors municipals sobre el procés de l'ERO". Així, l'alcalde d'Arbúcies va admetre haver-se distanciat, per "la petició rebuda des de les advocades", després de comunicar que ja "no sóc a temps, ara, de poder rectificar".

El comentari va generar les crítiques dels grups de l'oposició que van recordar que hi havia "la possibilitat de rescindir el contracte si no es compartia el criteri per part dels serveis jurídics". Per això Pere Garriga va respondre que "nosaltres hem tingut valentia en el procés de l'ERO", tot i reconèixer l'error, "en el moment de comunicar-nos i que arrossegarem".

L'alcalde també va voler insistir en el fet "el pressupost ha baixat en gairebé 2 milions d'euros, segons la previsió d'ingressos reals per enguany". A part, Garriga va lamentar "no haver tingut la capacitat de poder arribar a un acord entre els treballadors" i que no prosperés la idea "de reduir els sous un 5,8% de mitjana". Per l'alcalde d'Arbúcies, si el pressupost "baixa un 25%" has de buscar la forma de reduir la despesa per evitar que es faci "des de Madrid".