Després que la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, reconegués possibles problemes de tresoreria per part de la Generalitat, les diputacions de Girona, Lleida, i Barcelona anuncien que esperen que el Govern d´Artur Mas aboni als municipis els 150 milions d´euros que encara deu del conveni del Pla Extraordinari d'Assistència Financera Local.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va subratllar que des d'aquestes institucions ja s'han fet els «càlculs» i s'han aportat als municipis tots els diners de què es disposava perquè afrontessin els endarreriments de la Generalitat i poguessin pagar als seus proveïdors. «Serà difícil que aquest any tinguem més disponibilitat de diners per posar a l´abast dels municipis», va reconèixer abans de participar en la 44 edició de la Universitat Catalana d´Estiu. Aquest conveni comprometia a diputacions i Generalitat a abonar 550 milions d´euros als ajuntaments, 218 per part de les primeres i 282 per part del segon.

El Pla Extraordinari d'Assistència Financera Local es va aprovar el març d'aquest any entre la Generalitat i les quadre diputacions per donar suport financer als municipis amb problemes de liquiditat i pagar els seus proveïdors, i està vigent fins el 30 de novembre. Es va aprovar amb objectiu de que les diputacions avancessin als municipis una part del que la Generalitat els deu, i posteriormente la Generalitat ho retornés a les diputacions. En aquest conveni s'estableix que els ajuntaments cedeixen els imports dels deutes que la Generalitat manté amb ells en favor de les respectives diputacions.

Preguntat sobre aquesta qüestió, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va explicar que el conveni «si no es pot complir parlarem i farem tot el que calgui per ajudar els nostres municipis, els proveïdors i la Generalitat». Per la seva part el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va recordar que el conveni es va fer per aquest any, que cada diputació va fer el càlcul pensat en aquest any i «més enllà d'això serà molt difícil» fer nous pagaments.

La diputació a la diada

Els presidents de les diputacions de Girona i Barcelona, Jaume Torramadé i Salvador Esteve, van afirmar aquest dimarts que intentaran acudir a la manifestació convocada per a la Diada de l'11 de setembre, i van negar que un càrrec públic pugui anar «a títol personal».

«És inseparable, no es pot anar amb tres barrets. Si s'assisteix és amb totes les conseqüències»,va advertir Esteve, que va assegurar que, si l'agenda li permet, acudirà a la marxa en qualitat de ciutadà, d'alcalde de Martorell i de president de la Diputació.

Jaume Torramadé va coincidir amb ell a l'hora de defensar que un càrrec públic no deixa de ser-ho quan va a una manifestació: «Una persona és una», va tancar després d'explicar que intentarà quadrar l'agenda per poder assistir a la marxa convocada a la tarda a Barcelona.

Els dos presidents provincials discrepen així de posicions com la defensada per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que aquest diumenge va avançar que acudirà a la manifestació però «a títol personal». També el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, estarà pendent dels seus actes en el territori per poder assistir més tard a la manifestació a la capital catalana com a ciutadà i president de l'ens provincial, explica.

Els tres presidents provincials van participar aquest dimarts en un debat sobre l'organització territorial a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent.