El Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) obrirà aquesta mitjanit tres dels nou massissos que fins ara tenien accés restringit, davant d´una petita millora en la zona de Girona afectada per la situació de perill d´incendi forestal. Es tracta dels massissos de les Gavarres, Cadiretes i l´Albera. D´altra banda, a la mateixa hora, també es reduiran, de 274 fins a 178, els municipis inclosos en el Pla Alfa 3, en els quals s´han suspès permisos per a activitats que puguin generar risc d´incendi forestal. I és que persisteix l´episodi d´elevat perill d´incendi, amb un increment del perill a les comarques nord-est i una lleugera baixada a les Terres de l´Ebre.

Les localitats on encara preval el Pla Alfa 3 són a l´Alt Camp, l´Alt Penedès, l´Alt Urgell, l´Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Montsià, la Noguera, Osona, el Pallars Jussà, el Priorat, la Ribera d´Ebre, la Segarra, el Solsonès i la Terra Alta.

Segons el Govern, el risc d´incendi és molt alt i extrem a zones de la Catalunya central i molt alt amb punts d´extrem a l´interior de les comarques de Tarragona i Girona. El risc és alt al litoral i parcialment al prelitoral, i moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.

Per aquest motiu es mantenen les rutes de vigilància aèria per tot el país, amb la col·laboració dels mitjans dels Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, els Mossos d´Esquadra i el Servei Català de Trànsit. D´altra banda, s´han repartit arreu de tot el territori les columnes mòbils dels Bombers, que estan amatents a qualsevol eventualitat.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya les temperatures d´aquest dijous seran similars a les d´ahir o una mica més baixes, encara que a l´extrem nord-est pujaran lleugerament. Oscil·laran entre 28 i 33 ºC al litoral, entre 34 i 39 ºC a ponent, vall de l´Ebre i extrem nord-est i entre 32 i 37 ºC a la resta del territori. Pel que fa a les pluges s´espera algun ruixat feble i aïllat al Pirineu tot i que no es descarta alguna precipitació feble a altres punts del terç oest. A més, les humitats a l´interior es trobaran al voltant del 40 - 50 %, mentre que al litoral seran una mica més altes gràcies al vent de marinada, assolint valors entre el 70 - 80%. Fins i tot, a l´extrem nord-est litoral es poden assolir valors del 80 -85 % a causa del vent de component sud.

D´altra banda, Protecció Civil manté activada l´alerta del PROCICAT per l´onada de calor i intensificarà el seguiment de la població més vulnerable. El Departament de Salut manté activat al nivell màxim el Plà d´actuació per prevenir els efectes de les elevades temperatures sobre la salut. A més, també manté en alerta el Pla especial d´emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT.