L´onada de calor s´ha «estancat» a les comarques gironines i marxarà un dia més tard que a la resta de Catalunya. Mentre que en altres zones del país les temperatures tendiran a normalitzar-se, a la demarcació els termòmetres seguiran disparats almenys fins dissabte. Les màximes registrades ahir van tornar als 38 i 39 graus en molts indrets de Girona, mentre que les mínimes van rebassar de nou els 20 graus, deixant un nou episodi de «nits tropicals». No serà fins demà que arribaran els canvis. Unes tempestes previstes per al cap de setmana acabaran amb l´episodi de calor continuada més llarg dels últims anys.

Ahir l´interior de la demarcació va tornar a registrar temperatures extremes. 37,1 a Fornells, 38 Banyoles i Olot, 36,5 a Girona. A la costa, la dada extrema va venir en forma de mínimes: dels 20 als 24 a la major part del litoral gironí, amb un màxim de 23,7 a Roses. De cares a avui, els meteoròlegs preveuen que a la demarcació ambdues temperatures amb prou feines baixaran un grau.

Segons les dades del meteoròleg Gerard Taulé, les màximes aquests dies han estat de récord, només superades per les que van tenir lloc durant els mesos d´estiu de l´any 2003, encara el més càlid de les últimes dècades. A Girona ciutat es van fregar els 40 graus el dia 21 (el récord va ser 42,3 l´any 2003).

A Santa Coloma de Farners també es van sobrepassar els 38 graus per primer cop des de fa 8 anys, mentre que altres localitats han batut récords absoluts, com els 40,7º de Mieres.

Pel que fa a les mínimes, els registres encara van ser més inusuals. Girona ciutat va superar, per primer cop des del 2004, els 24 graus de mínima, fet que es va traduir en unes nits incòmodes que revisiblement s´allargaran fins avui.

El Departament d´Agricultura va obrir ahir a la nit tres dels nou massissos que fins ara tenien accés restringit, davant d´una petita millora en la zona de Girona afectada per la situació de perill d´incendi forestal. Es tracta dels massissos de les Gavarres, Cadiretes i l´Albera. D´altra banda, a la mateixa hora, també es van reduir, de 274 fins a 178, els municipis inclosos en el Pla Alfa 3, en els quals s´han suspès permisos per a activitats que puguin generar risc d´incendi forestal. I és que persisteix l´episodi d´elevat perill d´incendi, amb un increment del perill a les comarques nord-est, en concret a tota la demarcació gironina.

D´altra banda, Protecció Civil manté activada l´alerta del PROCICAT per l´onada de calor i intensificarà el seguiment de la població més vulnerable, i Salut mantindrà el seu seguiment a aquests col·lectius.