Els Bombers de la Generalitat continuen remullant tant el perímetre com l´interior de la zona cremada per l´incendi de Madremanya (Gironès) i que està estabilitzat des de les 10.10 hores.

Tot i la situació actual de l´incendi, els efectius desplaçats a la zona estan pendents de la situació de la entrada de vent de tramuntana prevista per les properes hores i com afectarà a l´evolució de l´incendi. Aquest fet, implica que l´incendi no es pugui donar per controlat, de moment. Tot i això, la previsió és favorable.

Hores d´ara, cinquanta-quatre dotacions terrestres i tres mitjans aeris remullen la zona afectada. Val a dir que hi han hagut algunes represes dins el perímetre ja cremat de l´incendi, com alguna soca que ha reprès, i que ràpidament han pogut ser atacades tant per terra com aire.

La situació, en aquests moments, al lloc de l´incendi, és de pluges intermitents des de les 17.00 hores.

Pel fa a l´afectació viària, i segons informa el Servei Català de Trànsit, continua tallada la circulació per la carretera GIV- 6701, entre els quilòmetres 3 i 7, en ambdós sentits, al seu pas per Sant Martí Vell. També està tallat el trànsit, amb pas alternatiu pel nucli de Flaçà, la carretera C-66, entre els quilòmetres 22 i 25 a Sant Joan de Mollet.

Segons les darreres informacions dels Cos d´Agents Rurals, el foc hauria cremat 222 hectàrees, d´aquestes 184 de vegetació arbrada, 28.6 conreus i 5.4 matoll 4 pastures i 0.60 vegetació urbana dels municipis de Madremanya (9,16), Sant Martí Vell (158,26), Flaçà (42,04) i la Pera (13,19). A més dels efectius del Bombers de la Generalitat, també s´han desplaçat a la zona vint-i-sis patrulles dels Mossos d´Esquadra, efectius del cos d´Agents Rurals i de les Agrupacions de Defensa Forestal, dos vehicles d´aigua i el Grup d´Eines Manuals, entre d´altres.

La trentena de veïns del nucli de la Vilosa desallotjats arran de l'incendi de Madremanya ja poden tornar a casa, un dia i mig després que els evacuessin. També han aixecat el confinament a la zona de Riuràs. Tot va tornant poc a poc a la normalitat després que els Bombers hagin donat el foc per estabilitzat. La pluja que cau a la zona és un aliat per als Bombers però el principal enemic és la tramuntana que aquest vespre ha començat a bufar. El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que no donaran el foc per controlat fins que vegin com afecta el vent. "Durant tot el dia hem tingut revifades, no el podem donar per controlat", ha explicat

Els veïns de Sant Martí Vell desallotjats arran del foc de Madremanya han pogut tornar a casa un dia i mig després que es declarés l'incendi. Tot i que els Bombers han donat per estabilitzat l'incendi a les 10 del matí, per precaució que els veïns no tornessin a casa. El motiu és que el foc ha cremat de forma molt irregular i ha anat revifant en diferents punts al llarg del dia. "Preferíem esperar a que tot estigués tranquil per evitar que tornessin a casa i després haver-los de tornar a desallotjar", ha explicat Ballesta.

Els desallotjats només havien pogut anat a casa, acompanyats dels serveis d'emergències, només per comprovar que les flames no havien arribat a afectar cap propietat i per recollir roba o altres articles indispensables.

A més, Interior també ha aixecat l'ordre de confinament tant al nucli de la Vilosa mateix com al de Riuràs, a la Pera, que eren les dues urbanitzacions més properes al foc. Ballesta ha explicat que de mica en mica tot torna a la normalitat però que encara mantindran tallada la C-66 entre Bordils i Flaçà.

Tot i que les perspectives són bones, sobretot perquè des de les cinc de la tarda ha començat a ploure de forma intermitent, els Bombers no donen el foc per controlat. El motiu principal és que cap a les set ha començat a entrar tramuntana i volen esperar a veure com reacciona el foc. "Un cop hagi entrat la tramuntana i veiem que no hi ha cap revifalla, el donarem per controlat", ha conclòs Ballesta. El foc ha cremat 222 hectàrees.

Aquesta tarda ha començat a ploure de forma intermitent a la zona afectada per l'incendi de Madremanya, al Gironès. En aquest sentit, la pluja i el fet que de moment no bufa la tramuntana es converteixen en un aliat dels bombers en les tasques d'extinció. Segons el Servei Meteorològic, aquesta tarda hi ha alguns ruixats intensos a punts de l'extrem nord-est i, més aïlladament, al prelitoral central. Els xàfecs no porten calamarsa i lentament s'aniran desplaçant cap al sud. El foc de Madremanya, que continua estabilitzat, ha afectat 222 hectàrees de cinc municipis.

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de Madremanya i esperen controlar-lo abans que comenci a bufar la tramuntana, prevista per a mig matí. El conseller d'Interior, Felip Puig, ha ressaltat que és essencial poder contenir l'incendi perquè quan entri el vent de nord les flames es podrien apropar al massís de les Gavarres, un "punt crític" amb molta massa forestal. Ara per ara, el foc encara crema en els nuclis de la Vilosa i Riuràs. Puig ha recordat que el risc d'incendi és "altíssim" i fa una crida a la prudència. Segons les primeres investigacions, darrere la majoria dels sis focs que es van declarar divendres a les comarques gironines hi ha "la mà de l'home".

El foc que va començar divendres al migdia a Madremanya ja ha cremat 217 hectàrees de cinc municipis. A banda de Madremanya, les flames han arribat a La Pera, Sant Martí Vell, Flaçà i Sant Joan de Mollet. La població més afectada ha estat Sant Martí Vell, on l'incendi ha cremat 146 hectàrees. La majoria de la superfície cremada és de zona arbrada amb 176,9 hectàrees, 30,6 hectàrees de conreu i 5,4 de matolls. En l'inici, el vent va fer que el foc de Madremanya es propagués entre 5 i 6 quilòmetres en només tres quarts d'hora.

Ara per ara, hi ha dos focus on Bombers i ADF estan centrant la majoria dels esforços, al nord del nucli de la Vilosa, de Sant Martí Vell i al nucli de Riuràs, a la Pera. El conseller d'Interior, Felip Puig, ha detallat que aquest dos focus són els que han causat més complicacions durant la nit. Els serveis d'emergències treballen contrarellotge per controlar el foc abans que entri la tramuntana, un vent que els podria "provocar problemes" perquè faria anar les flames cap al massís de les Gavarres, la zona "més sensible" de les comarques gironines amb 30.000 hectàrees de massa forestal.

Els veïns desallotjats encara no han pogut tornar a casa però la previsió és que puguin fer-ho al llarg d'avui. Als nuclis de Riuràs i la Vilosa, els veïns continuen confinats. Al foc de Madremanya hi treballen una dotzena de mitjans aeris i una cinquantena de terrestres.

Puig ha insistit que encara que l'onada de calor ja hagi passat el risc d'incendi continua essent "elevadíssim" hi ha fet una crida a la prudència per evitar que una negligència pugui acabar en un foc. Divendres a les comarques gironines es van declarar sis focs, l'únic que continua cremant és el de Madremanya i ja han pogut apagar els de la Jonquera, l'Escala, Roses, Santa Cristina d'Aro i Tossa de Mar.

Segons les primeres investigacions, l'origen d'un dels focs seria una guspira d'una línia elèctrica però darrere de la resta hi hauria "la mà de l'home". "Encara és aviat per saber si n'hi ha algun de provocat però s'està investigant", ha explicat Puig. Agents Rurals i Mossos d'Esquadra estan investigant les causes i van prenent declaracions de testimonis que hagin pogut veure l'origen dels focs.

La propagació de les flames es va veure beneficiada pel vent.Una dotació terrestre rep el suport d'un helicòpter en l'extinció del foc que afectava la carretera C-66, a l'alçada de Flaçà.Els bombers controlant que les flames no saltin la carretera i avancin cap al nucli de Flaçà. El primer punt de control instal·lat pels Bombers a Sant Martí Vell.Una dotació remulla una de les zones que va quedar afectada per l'incendi a la zona de Sant Martí Vell.

Unes 217 hectàrees de terreny rural dels municipis de Madremanya, Sant Martí Vell, Flaçà, Sant Joan de Mollet i la Pera van quedar ahir calcinades per l'incendi que es va declarar poc després de dos quarts de tres de la tarda. El foc es va escampar ràpidament pel vent que bufava i va obligar a desallotjar una vintena de persones de la urbanització de Vilosa, cinc de Mas Costa i més de set d'una empresa situada a peu de la carretera que han abandonat la instal·lació a iniciativa pròpia; a més de tallar dues carreteres i confinar els veïns de Flaçà i Sant Joan de Mollet. Aquest va ser el primer dels quatre incendis que es van declarar ahir a la tarda a la província de Girona, ja que també n'hi va haver a l'Escala, Santa Cristina d'Aro i la Jonquera. Una cinquantena de dotacions dels Bombers han continuat a l'incendi de Madremanya durant tota la nit per intentar estabilitzar-lo abans que aquest dissabte a la tarda entri tramuntana.

El director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va explicar al voltant de les deu de la nit que s'havien produït tres revifades a Flaçà, Sant Martí Vell i la Pera, però que el vent havia disminuït molt i que esperaven encerclar l'incendi durant la matinada. El foc va cremar 31 pals de llum i unes 143 hectàrees de vegetació i massa forestal al tancament d'aquesta edició. La trentena de desallotjats del nucli de Vilosa no van poder retornar a casa seva ahir a la nit.

Ballesta va explicar que encara es desconeixien les causes del foc però que els Agents Rurals havien descartat que l'incendi hagués estat intencionat. "Sabem que el foc ha començat al nucli de Vilosa, encara no sabem exactament on però tenim clar que ha estat a causa d'una negligència", va afirmar. L'incendi podria haver estat originat prop d'unes bodegues on treballaven diverses persones. En principi, els treballadors estarien utilitzant diversa maquinària que hauria causat una guspira prop d'un camp de blat molt sec que amb el fort vent que bufava a la zona s'hauria propagat ràpidament.

Unes 55 dotacions dels Bombers van continuar treballant durant tota la nit amb 45 agents dels ADF i 35 patrulles dels Mossos d'Esquadra per intentar estabilitzar el foc abans d'avui a la tarda, quan es preveu que entri un fort vent de tramuntana. "Ens interessa molt poder-lo controlar al més aviat possible perquè no hi ha vent i així podem aprofitar", va assenyalar. Durant la tarda, el foc va avançar sempre en sentit nord i no es va poder apropar al massís de les Gavarres. Tot i que van bufar ratxes de vent, van ser qualificades de tipus feble i no va dificultar les tasques d'extinció de mitjans aeris, segons van informar els Bombers.

Tres revifades a la nit

El foc va cremar vegetació i massa forestal situada dins dels termes municipals de Sant Martí Vell, Flaça i la Pera. A dos quarts de deu de la nit van tornar a revifar tres punts, tot i que el director d'Interior a Girona va explicar que ja s'havia aixecat el confinament de Sant Joan de Mollet i Flaçà, que durava des de les tres de la tarda.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Sant Martí Vell, Maria Àngels Vilà, va explicar que els veïns d'aquest nucli "estan molt espantats i volen tornar", tot i que va assegurar que com a mínim ahir a la nit no seria possible. "A casa seva segur que no", va afirmar, alhora que confiava que amb la col·laboració dels veïns de Madremanya i Sant Martí Vell es pugués allotjar aquesta vintena de persones, sense haver de fer ús de pavellons dels municipis veïns.

I és que tot i això, des del primer moment en què es va declarar l'incendi, a través de les xarxes socials ja van ser diversos els municipis que es van oferir a col·laborar. A Bordils, durant tota la tarda i el vespre es va obrir el pavelló Torrentó per si algun dels desallotjats necessitava assistència d'algun tipus. A Celrà, l'alcalde, Dani Cornellà, també va explicar que l'Ajuntament restaria obert tota la nit com a punt d'informació per als veïns i afectats. Alhora, l'alcaldessa de Sant Martí Vell va agrair la gran col·laboració de la gent, ja que van ser nombrosos els veïns dels municipis de les rodalies que es van acostar amb els seus tractors a llaurar els camps per intentar evitar que les flames puguessin avançar més enllà dels territoris boscosos.

L'incendi va obligar a tallar dues carreteres, la de Celrà i la d'accés a Sant Martí Vell així com també tallar la línia ferroviària entre Flaçà i Girona, fet que va provocar retards. Segons va informar la companyia Renfe, la circulació de trens entre Flaçà i Girona va quedar interrompuda a les 17.15 hores tot i que cap a les vuit del vespre els trens ja van poder tornar a passar per l'estació de Flaçà, un cop les flames ja no eren una amenaça.

4 incendis extingits

Els Bombers han extingit aquest divendres quatre incendis que s'havien declarat durant la tarda. Els darrers a extingir-se han estat el foc que ha afectat una zona de vegetació propera a la urbanització les Teules, a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà), i el de l'Escala (Alt Empordà).

Segons les primeres valoracions dels Bombers, el foc de Santa Cristina ha cremat 1,5 hectàrees de vegetació. Pel que fa a l'incendi de l'Escala, els Bombers també l'han donat per extingit i hauria afectat 8 hectàrees de vegetació. A la tarda els Bombers han extingit dos focs més a Arbeca i a la Jonquera que han cremat 1,5 hectàrees i 1.000 metres quadrats de vegetació.

En l'operatiu d'extinció d'incendis també hi treballa el cos d'Agents Rurals, el Sistema d'Emergències Mèdiques, Agrupacions de Defensa Forestal, Mossos d'Esquadra, policies locals i la Unitat Mòbil Operativa de Protecció Civil (UMOPC), que s'ha desplaçat amb tècnics de Protecció Civil a l'incendi de Madremanya.

Protecció Civil manté en alerta el pla Infocat per alt risc d'incendi, i segons el Departament d'Agricultura aquesta mitjanit s'amplien les restriccions d'accessos a 8 massissos de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Girona i Lleida, i hi haurà 197 municipis en pla Alfa3.