L'Ajuntament haurà de vetllar perquè un comerç de Calonge faci menys soroll i, en cas de no fer-ho, podria incórrer en un delicte perquè és un jutge qui mana prendre aquestes mesures. Després de tres anys de reclamació al consitori i el litigi posterior, els veïns de la comunitat de Torre Coromina de Sant Antoni de Calonge han aconseguit, per la via del contenciós administratiu, que es consideri oficialment que viuen sotmesos a un soroll que no tenen per què ?aguantar. L'origen de la fressa són uns aparells d'aire acondicionat que refresquen un comerç proper, la botiga Decor Mobel, i que emeten un soroll que entra als habitatges a una potència d'uns 64 decibels. Per fer-nos una idea, aproximadament el mateix soroll que hom aguantaria en cas de tenir una aspiradora funcionant al nostre costat.

"Aquest cas és el perfecte exemple que la bona voluntat podria evitar aquests conflictes judicials", explica l'advocat Lluís Gallardo, especialista en contaminació acústica i que ha representat la comunitat de veïns. Els aparells d'aire, diu Gallardo, precisarien d'un ajust molt fàcil de fer per tal que resultessin menys sorollosos, però no hi ha hagut manera de que els propietaris i els veïns afectats arribessin a un acord. Ha hagut d'entrar el jutge del contenciós per dir que un barri d'habitatges no pot estar sotmès al mateix nivell de sorolls que una zona industrial.

L'ordenança de Calonge prèvia a l'elaboració del mapa de capacitat acústica municipal -un document que poc a poc incorporen tots els municipis i que fixa les activitats que es poden practicar en cada zona segons el soroll que provoca- considerava que la plaça dels Vents, allà on s'alça Torre Coromina, és un sector qualificat com a C -zona industrial, diu l'advocat. Aquesta categorització de l'espai és rebutjada en la sentència dictada pel jutjat del contenciós administratiu tres de Girona, que considera que, si bé la zona no és estrictament residencial, sí caldria classificar-la com a zona B on el soroll ambiental diürn no pot ascendir a més de 62 decibels, percebut des de dins dels habitatges.

Així les coses, i a l'espera que es resolgui el recurs interposat per l'Ajuntament, que defensa la seva classificació original de la zona com a indret indefectiblement sorollós, el jutge ha dictat que el consistori és responsable de que Decor Mobel prengui mesures per evitar que soroll dels seus aparells superi els 62 decibels. Aquesta minva significarà un gran alleujament pels veïns, assegura Gallardo.

Més problemes a Platja d'Aro

D'altra banda, el consistori de Platja d'Aro va obligar a clausurar, fa un parell de setmanes, la terrassa del bar Premium, a l'avinguda Onze de Setembre. Les queixes dels veïns van fer que el consistori repassés l'expedient del local i, segons la Policia Local, aquest no disposa d'una llicència que li permeti explotar una terrassa, malgrat que el local, instal·lat en un antic xalet d'estiuejants, sí que pot continuar funcionant com a bar.

A Platja d'Aro hi ha conflictes de sorolls des de fa anys. Els veïns del carrer Església ja van guanyar una llarga batalla legal que va provocar que els locals haguessin d'adquirir limitadors de volum per a la música i impedir que la gent begués a la porta.