Les farmàcies catalanes van liderar la caiguda de la despesa farmacèutica en l'àmbit estatal un mes després de l'entrada en vigor del doble copagament. Segons dades del Ministeri de Sanitat, durant el juliol passat els usuaris gironins i de la resta de Catalunya van gastar un 24,7% menys de medicaments que en el mateix període de l'any anterior. La patronal farmacèutica de les comarques gironines ho relaciona amb la inclusió dels nous impostos (l'euro per recepta i la taxa estatal) vigents des de l'1 de juliol. Tanmateix, també atribueixen el descens a l'acumulació de medicaments per part dels usuaris durant el mes de juny per estalviar-se les taxes.

El president de la Associació Gironina Farmacèutica Empresarial (AGFE), Xavier Tarradas, va assenyalar que la pronunciada caiguda de la despesa a Girona ha vingut propiciada per l'euro per recepta (en vigor des del 23 de juny passat) i, en menor mesura, pel copagament en funció de la renda implantat pel Govern central des de l'1 de juliol. Tarradas no creu que aquesta última taxa hagi influit tant com sembla en aquest 24% de menys. En canvi, el president de l'empresarial gironina creu que la compra massiva de medicaments del passat mes de juny per part dels usuaris que es volien estalviar el copagament de la Generalitat sí que va provocar un descens més pronunciat.

"Hem de posar aquesta caiguda del 24% en un context determinat: durant el mes de juny va pujar la facturació perquè la gent va acumular molts fàrmacs abans del 23 de juny. Les xifres reals començarem a valorar-les d'aquí a un parell o tres de mesos", va reflexionar Tarradas.

El president de l'AGFE també va preveure que la baixada de la despesa s'accentuarà a partir de setembre coincidint amb la retirada de 417 medicaments de la cartera pública. "Són més de 400 fàrmacs força habituals que la gent s'haurà de pagar de la seva butxaca. Esperem que la reducció acabi tocant fons, però la previsió que tenim de cara al setembre és que la despesa ha de seguir baixant".

A l'espera de conèixer dades d'àmbit provincial, la patronal farmacèutica també va augurar que el descens de la despesa a les comarques gironines podria ser lleugerament inferior que en altres regions. El motiu, segons Tarradas, és que en els mesos d'estiu molts turistes gasten en farmàcies gironines: "És possible que a Girona, una província turística, la despesa no hagi baixat tant pel consum dels visitants", va recalcar el president de l'AGFE.

Catalunya va reduir un 24,68 % la despesa farmacèutica al juliol amb relació al mateix mes de l'any passat, mentre que el nombre de receptes facturades va descendir aquell mes un 19,98 % amb relació a l'exercici anterior.

La retallada de la despesa farmacèutica a Catalunya va ser lleugerament superior a la del conjunt de l'Estat (- 23,93 %), que tot i així es va mantenir com la més forta de les que mai ha registrat Sanitat. A Catalunya, la despesa farmacèutica al juliol va sumar 108 milions per 143 de l'any passat, si bé la despesa acumulada interanual va registrar una menor reducció, del 7,45 %, ja que de l'agost del 2011 al juliol del 2012 es van gastar a Catalunya 1.601 milions i de l'agost del 2010 al juliol del 2011 un total de 1.729 milions. Pel que fa a les receptes facturades, s'ha passat dels 12,9 milions del juliol del 2011 als 10,3 milions d'aquest juliol.