L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners recomana a través d'un ban d'alcaldia que els menors de 16 anys i la gent gran s'abstinguin de beure aigua de la xarxa per beure o cuinar pels nivells massa elevats de fluor. I és que a través dels controls de qualitat de l'aigua s'ha detectat un augment en el nivell de flour superior a 1,5 mg/litre.

Tot i que el fluor no és considerat com un element tòxic agut, la seva ingesta continuada pot representar un perill per a la salut del consumidor. Així, si bé les concentracions entre 0,5 i 1 mg/l protegeixen la població infantil de càries dental, en canvi, concentracions superiors a 1,5 mg/l poden suposar un risc de fluorosi dental per a la població infantil i juvenil (fins a 16 anys). A més, per a la gent gran, concentracions superiors a aquests nivell poden suposar risc de fluorosi òssia.

Davant d'aquesta situació a banda de les recomanacions, l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners també ha decidit tancar les fonts públiques que s'abasteixen d'aigua municipal per estalviar i alhora, evitar que en consumeixin ambdós col·lectius.

El regidor de Medi Ambient de Santa Coloma Josep Cullell (CiU), per la seva banda, destaca que aquest increment del fluor és conseqüència de la situació de sequera actual, ja que fa tres mesos que no plou i això ha provocat per una banda que els aqüífers no tinguin gairebé aigua. I per resoldre-ho, destaca, l'Ajuntament treu aigua d'un pou on si bé hi ha força aigua, en canvi, destaca l'edil després d'hores de bombeig cada cop té més fluor en baixar els nivells. Amb tot, conclou Cullell malgrat que aquest pou els dóna aigua "la quantitat va en detriment de la seva qualitat, que no és bona".

Per tot això, després de fer-se les contranàlisis corresponents l'alcalde Antoni Solà (CiU) fa pocs dies va emetre el ban i si la situació no empitjora, com diu el regidor, i plou, no caldrà anar més enllà. Tot i això, si s'arribés a un nivell de fluor de 4 mg/litre comportaria, com descriu el regidor, que es prohibís el consum d'aigua d'aixeta. Malgrat tot, Cullell és positiu i confia que entre les mesures d'estalvi i que canviarà el temps i plourà, no passarà.

Aquesta situació que viu en aquests moments la capital de la Selva no és nova, sinó que el municipi ja ha viscut problemes d'abastament en diverses ocasions. Un dels moments més crítics va ser l'estiu de l'any 2003, com recorda el regidor de Medi Ambient, llavors es va necessitar d'una aportació des del Pasteral que va deixar anar aigua. Una opció que el regidor ja ha plantejat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per enguany si hi hagués restriccions d'aigua però des de l'ens, diu el regidor, no es plantegen aquesta opció.