La Clínica Salus Infirmorum de Banyoles arriba a finals d'agost amb el dubte de si tindrà diners per pagar els sous dels seus treballadors. Aquest centre sanitari encara no té notícia de l'import que ha de rebre del Servei Català de la Salut (CatSalut) per a aquest mes, i es pot veure obligat a recórrer a finançament extern per sufragar les nòmines. Els temors de la Salus són extensius a altres centres de salut de la província, com el geriàtric Maria Gay. Ahir, però, fonts del Departament de Salut van assegurar que el CatSalut garantirà el pagament dels salaris, almenys els del mes d'agost.

El temor de la Salus ve alimentat per l'impagament del CatSalut del passat mes de juliol. Segons explica el gerent de la clínica, Àngel Guevara, "el CatSalut paga a 3 mesos, però aquest passat juliol no ha pagat, i l'agost no ho sabem encara".

Davant d'aquesta situació, els responsables de Salus s'han vist obligats a trobar vies per abonar les nòmines dels prop de 150 treballadors, tenint en compte que el 80% de l'activitat del centre es fa pel CatSalut.

"Vam tenir una reunió amb el personal, i els hem garantit el pagament de les nòmines d'agost. Si el CatSalut paga el dia 30 cap problema, però sinó haurem de resoldre el problema per via externa" va assenyalar Guevara. Per "via externa", en aquest cas, significa que la Salus haurà de recórrer a finançament bancari o agafar diners del grup empresarial al qual pertany (on hi ha una quinzena més de clíniques, residències geriàtriques i col·legis). "Volem que els salaris arribin als treballadors com a molt tard el 10 de setembre" va avançar Guevara.

El CatSalut, per la seva banda, va confirmar que les nòmines d'agost es pagarien, però no va especificar si faria el mateix amb les de setembre. Guevara va admetre que "ni em plantejo què pot passar si no es paga el mes de setembre. Per nosaltres, el primer són els professionals, i si no hi ha diners del Govern, ho haurem de resoldre nosaltres mateixos".

En una situació gairebé idèntica es troba el centre geriàtric Maria Gay de Girona, del mateix grup empresarial que Salus. El gerent del Maria Gay, Jordi Pujiula, va explicar que ells també estan a l'espera del pagament del CatSalut pel mes d'agost, i igualment va manifestar que si divendres no tenia els diners, hauria d'obtenir-los per via externa, o fins i tot demanar un crèdit al banc per pagar el sou als 72 treballadors del centre.

Els serveis que ofereix la Clínica Salus van de l'atenció per a pacients aguts, Urgències, quiròfans i hospitalització, al diagnòstic per la imatge, laboratori i rehabilitació. Per la seva part, el geriàtric Maria Gay és un centre sociosanitari situat al nucli antic de Girona.