La Comissió de Govern de l'Ajuntament d'Olot té previst aprovar avui les condicions per a la contractació i el plec de clàusules per adjudicar la senyalització dels ?espais de memòria històrica d'Olot. Serà el darrer pas en la resolució d'un procés iniciat el 2010 a partir d'una moció d'Esquerra Republicana de Catalunya. L'acord d'avui significarà l'eliminació de tots els símbols del franquisme que encara queden a Olot en el termini màxim d'uns 4 mesos. El regidor de Serveis Urbans, Josep Ferrés (Reagrupament-CiU), va indicar que després de l'aprovació hi ha un termini de presentació d'ofertes de 30 dies i 2 mesos per l'execució de les obres. Va precisar que l'acció tindrà un cost de 29.945 euros i comportarà la senyalització i millora informativa dels espais vinculats amb la Guerra Civil de la ciutat.

Va explicar que el monument als caiguts del cementiri municipal conservarà la seva forma. "Només treure'm l'àguila i els altres símbols franquistes", va explicar. Segons ell, els emblemes feixistes seran substituïts per una relació de les persones que reposen sota el monument. "És per assenyalar que es tracta de veïns normals i corrents que es van trobar atrapats per la circumstància d'un moment històric". Va apuntar que la relació de noms feta al 1939 es conservarà igual.

Aquest monument és el que ha provocat més controvèrsies a partir de l'inici del procés el 2010. Va comportar un canvi de projecte al 2011. El primer conservava els símbols franquistes, en tant que testimonis històrics. Després va ser el motiu d'una moció al ple per part dels familiars de part dels difunts. Els familiars demanaven que no hi haguessin canvis. Al final, l'Ajuntament va decidir substituir els símbols franquistes.

A més de treure els senyals del monument, l'acció al cementiri comportarà marcar i explicar el fossar, on reposen les restes dels soldats de la República i les de militars de la guarnicó que va romandre a Olot fins a finals dels anys seixanta. Ferrés va precisar que aquestes restes no tenen vincles amb la Guerra Civil.

També va indicar que s'adequarà la creu del Triai, la qual es mantindrà igual i es senyalitzarà el monument als Vençuts que hi ha al carrer de la Teularia.

Pel que fa als símbols impresos a les plaques dels habitatges de protecció oficial (fletxes i jous) va explicar que després d'haver suprimit les del cens, unes 70, se'n van localitzar més, les quals també es van treure. Ferrés va explicar que l'Ajuntament no descarta la possibilitat de descobrir-ne alguna, però va apuntar que seran poques.