Després de diverses reunions amb el Ministeri d'Agricultura i el d'Administracions Públiques i amb la Delegació del govern de l'Estat a Catalunya, l'Asociació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha aconseguit que la duana de Vilamalla (Alt Empordà) continuï oberta els dissabtes i oferint el seus serveis d'inspecció a camions carregats amb fruita i hortalisses que tenen com a destí l'exportació. Després que l'entitat exposés la problemàtica que ocasionava al sector fructícola el tancament de les duanes en cap de setmana, Afrucat ha rebut una notificació oficial de l'administració de l'Estat informant que el servei en cap de setmana continuaria operatiu en la duana de Vilamalla.

Afrucat valora positivament aquest canvi i agraeix la intermediació en tot el procès del Departament d'Agricultura i en particular les gestions fetes pel conseller Josep Maria Pelegrí. Tot i això, Afrucat continua demanant l'obertura de la duana de Lleida els caps de setmana i es pregunta quin serà el funcionament de la duana gironina la pròxima campanya.

Aquesta setmana, la patronal de la fruita de Catalunya va alertar que a partir del pròxim 1 de setembre les duanes catalanes que inspeccionen els camions de fruites i hortalisses que surten de l'estat deixarien de funcionar els dissabtes. Aquesta mesura podia afectar a una mitjana de 4.000 camions anuals que travessen les fronteres en cap de setmana.

Anualment uns 20.000 camions de fruites i hortalisses passen per la duana gironina, dels que un 20% ho fa en dissabte, segons Afrucat. Del total dels camions, la meitat tenen Rússia com a destí final. Això representa que les exportacions en cap de setmana suposen uns 100 milions de quilos anuals.