La Fundació Promediterrània de Palamós té, des de fa quatre anys, un deute amb Ports de la Generalitat que puja fins a 58.453 euros. Tot i això, aquest deute mai ha entrat als comptes anuals d'aquest patronat que presideix l'alcaldessa de la localitat, Teresa Ferrés. Els diners pendents fan referència al lloguer de les instal·lacions de l'Espai del Peix, un equipament per fomentar la gastronomia dels productes marins. Des de 2008, Ports ha emès dues factures per any per valors superiors als 6.000 euros. Però el patronat que gestiona la Fundació no els comptabilitzat mai, ni tan sols en els pressupostos de 2011.

El grup municipal de CiU va denunciar l'existència d'aquest deute, i va reclamar que s'incorporin les factures pendents als comptes de la institució "per reflectir una imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de la Fundació". Els convergents, que han entrat un escrit al registre municipal on demanen explicacions per aquest afer, qualifiquen els impagaments de "molt greus", i proposen crear una auditoria externa per "retornar la transparència i credibilitat" de la Fundació. També destaquen que el Patró de la institució, "desconeixia aquests fets en el moment de l'aprovació dels comptes".

CiU va detallar els comptes des del 18 de juliol de 2008, data en la qual Ports va emetre una factura de 6.420 euros. A partir d'aquí, la institució portuària va anar passant comptes amb la Fundació cada 6 mesos: el 26 de gener de 2009 van ser 6.421 euros; el 14 de juliol de 2009, 6.528; el 21 de gener de 2010, 6.473. A partir de 2011, l'import va anar augmentant: a principis de 2011 la factura era de 6.895 euros. L'última factura emesa va ser al gener d'aquest any, i el valor va enfilar-se fins els 7.005 euros.

En aquest sentit, CiU remarca que en el capítol d'ingressos dels comptes de 2011 hi ha una partida de 10.000 euros provinent de Ports de la Generalitat, però assegura que aquesta administració no té constància d'aver emès cap factura amb aquesta quantitat. Aquest diari va intentar posar-se en d'acord amb Ports per conèixer la seva opinió sobre aquests imports no comptabilitzats però la resposta va ser que estaven de "vacances".

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés (PSC), va admetre el coneixement d'aquestes factures, però va explicar que no estaven comptabilitzades perquè "no estem d'acord" que hagin d'anar a càrrec de la Fundació Promediterrània. Ferrés va aclarir que sempre que Ports ha emès aquestes factures, l'equip de Govern ha comunicat per escrit el seu desacord i ha advertit a la institució portuària que no pagaria l'import.

Segons l'alcaldessa, el consistori va arribar a un acord amb Ports per no pagar el lloguer del Museu de la Pesca. Però no passa el mateix amb l'Espai del Peix, un establiment pel qual Ports passa la factura cada any. Ferrés considera que la Fundació tampoc hauria de pagar pel lloguer de l'Espai del Peix "perquè és un equipament important pel municipi i es mereix el mateix tracte que el Museu de la Pesca"