Els hotels de la Costa Brava han resistit aquests mesos d'estiu i han arribat a registrar ocupacions similars a anys anteriors al voltant del 90% i prop del 80% a la comarca de l'Alt Empordà tot i la crisi econòmica. L'agost continua essent el mes "estrella" per al sector turístic gironí que, tot i l'estada mitjana dels visitants, han notat una disminució del nombre d'estades dels visitants i del nivell de despesa. Gran part de les reserves són d'última hora i han notat un increment del turisme rus a la Costa Brava centre i sud. No obstant això, els empresaris estan "preocupats" per la situació econòmica actual i esperen "complicacions" de cara al proper estiu amb l'augment de l'IVA fins al 10%.

Des de l'Associació Grup Costa Brava Centre Hotels, el seu gerent, Martí Sabrià, va explicar que després d'un juliol amb ocupacions al voltant del 80% i amb una gran disminució del turisme català i espanyol el mes d'agost ha pogut "salvar" la temporada d'estiu d'aquest any. "Durant aquest mes hem tornat a rebre turistes de l'estat espanyol i alguns hotels de la Costa Brava han arribat fins al 95% d'ocupació", va destacar.

Tot i aquestes bones xifres, el sector està "preocupat" per la disminució del nombre de dies i nits que els visitants passen a la demarcació i, sobretot, per la caiguda de la despesa dels turistes. "Cada cop els turistes estan menys dies i això repercuteix en el consum i en la sector de la restauració, ara ja no es troben persones que estiguin deu dies en un mateix hotel", va assenyalar.

Des de la Federació d'Hostaleria de Girona també reflectien ahir aquesta visió, ja que tot i que afirmaven que les dades d'ocupació hotelera del mes d'agost han estat semblants a les de l'any 2011, lamentaven que el nivell de despesa ha baixat. També van ressaltar que el mes d'agost, gràcies al bon temps i ser un període en el que els espanyols fan vacances, s'ha arribat a xifres molt millors que el juliol. Destaquen les dades de la Costa Brava Centre, amb una ocupació del 90% i 95%, i a la Selva Marítima, del 95%. Tanmateix a la Selva Interior, la Federació d'Hostaleria va reflectir que s'ha arribat a xifres del 55% i 60% i a la Garrotxa del 60%.

Des de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, el president, Lluís Fernàndez, va ressaltar que després d'un juny amb ocupacions que no van arribar al 50%, el mes de juliol va ser "pobre", fregant el 66%. "L'agost continua essent el mes estrella per al sector turístic, hem arribat a ocupacions del 80% de mitjana a la comarca", va destacar. Tot i els bons resultats obtinguts a la recta final de l'estiu, Fernández va ressaltar que s'ha notat una "punxada del 30%" en la factura del sector de la restauració. "Aquest estiu ha estat una mala temporada en termes generals", va afirmar.

Un juliol "nefast"

"El mes de juliol era molt important per a nosaltres i una davallada tan gran és un motiu de preocupació per a tots els empresaris del sector, a més, s'han hagut de fer moltes ofertes d'última hora i s'han rebaixat els preus per obtenir més turistes", va explicar el president de l'Associació Turística d'Apartaments de la Costa Brava i Pirineus de Girona (ATA), Josep Comaposada.

D'altra banda, des de l'associació, van ressaltar que a més d'aquestes males xifres s'ha de sumar la reducció de despesa dels visitants i sobretot "la disminució de despesa complementària com en oci, supermercats o ofertes d'excursió". A més, han notat una caiguda del nombre de turistes provinents de França a la Costa Brava centre i nord i un augment del nombre de turistes russos i anglesos a la zona sud.

"El sector està patint molt i el context general no pinta massa bé així que segurament notarem les conseqüències de la crisi econòmica i l'augment de l'IVA que passarà factura a la propera temporada d'estiu", va assegurar Comaposada.

Una visió que comparteixen des de totes les associacions d'hostaleria de la comarques gironines. En el cas de Girona, el gerent de l'entitat, Jesús Pastor, va destacar que després d'un estiu amb ocupacions al voltant del 65%, els objectius de l'associació d'hostaleria d'intentar "desestacionalitzar" el turisme cada cop són més "inassolibles".

El sector calcula que l'augment de l'IVA del 8 al 10% aquest dissabte dia 1 de setembre suposarà pèrdues de 200 milions d'euros i la destrucció de 2.000 llocs de treball només a la Costa Brava. Una visió poc optimista que trenca amb totes les esperances i objectius que els empresaris ja havien començat a posar de cara a la propera temporada d'estiu.