El sector extrahoteler va viure a la Costa Brava un mes de juliol més positiu que el de 2011. Així ho reflecteixen, com a mínim, les dades que va desvetllar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que reflectien una pujada de l'ocupació als càmpings de la costa gironina d'un 4,3%; un augment als apartaments d'un 0,4% i un increment al sector del turisme rural de la Costa Brava d'un 7,3%. Aquestes dades, però, contrasten amb les sensacions que transmetien els representants del sector, si bé cal concretar que aquestes males sensacions es refereixen al conjunt de la demarcació gironina, amb les zones de muntanya essent molt castigades.

Quant al turisme de la costa, un dels principals factors de l'increment del nombre de pernoctacions a càmpings i apartaments són els viatgers provinents de l'extranger. En el primer cas, les estades dels visitants de fora de l'Estat espanyol representen un increment del 4,8%, passant de 1.577.340 pernoctacions al juliol de 2011 a les 1.655.273 d'aquest any. La pujada de turistes nacionals, en canvi, va ser del 3,5%.

En l'àmbit on sí que es va notar el contrast entre la procedència dels turistes va ser en el sector dels apartaments. I és que les pernoctacions de turistes nacionals van baixar fins a un 7,9%, reduint-se en més d'11.000; i en canvi les dels estrangers es van veure incrementades en un 2,6%, o el que és el mateix, gairebé 14.000 estades més. En total, el sector va augmentar lleugerament, passant de les 650.406 nits del juliol de 2011 a les 652.646 d'aquest mes passat.

Al turisme rural, en canvi, l'augment de l'ocupació a la Costa Brava va anar estretament lligada a les estades dels turistes nacionals. Aquestes van pujar un 10,4%, passant de 18.625 a 20768; mentre que les pernoctacions d'estrangers van pujar, però en menor mesura, en un 3,8%, amb 17.905 al 2011 i 39.372 aquest any.

De fet, pel que fa al turisme rural, aquesta temporada d'estiu ha finalitzat amb xifres un 20% inferiors a les obtingudes l'any passat, segons van informar des de l'Associació Turisme Rural Girona. Una disminució que els empresaris han relacionat directament amb la crisi econòmica. Durant les primeres setmanes de juliol, els empresaris van registrar ocupacions "molt baixes" especialment a la comarca de la Garrotxa i Pla de l'Estany, contrastant amb les dades de la Costa Brava, que només van arribar a emplenar la meitat de les habitacions possibles.

Unes xifres que, durant les tres primeres setmanes del mes d'agost, van remuntar fins al 80% a la zones interiors i fins al 95% a la costa. "Un dels factors clau ha estat les reserves d'última hora i el turisme espanyol i català bàsicament", va destacar el president de l'Associació, Ramon Corominas.

D'altra banda, Josep Comaposada, l'Associació Turística d'Apartaments de la Costa Brava i Pirineus de Girona (ATA) es va mostrar "molt preocupat" pels resultats obtinguts. "En comparació amb l'any passat hem disminuït entre quatre i vuit punts les xifres d'ocupació", va ressaltar. I és que, l'any 2011 l'associació va registrar un 28% d'ocupació el mes de maig, un 48% el mes de juny, un 72% al juliol i un 91% durant el mes d'agost. Unes dades que, enguany han caigut fins al 27% el mes de maig, 40% durant el juny, 66% el mes de juliol i 83% durant la primera i segona setmana d'agost.