Lluny de la fórmula tradicional i coneguda de turisme de sol i platja, els establiments de turisme rural també han patit una davallada aquest estiu, tal com reflecteix el president de l'Associació de Turisme Rural Girona.

Amb quines sensacions es queden en el sector respecte a l'any passat?

Doncs bé, el juliol ha baixat un 15 o un 20% depenent de les zones, i a l'agost ens hem mantingut. Aquest última setmana era la que acabava de fer el ple del mes, però entre que el temps ha canviat i que no hi havien reserves per aquesta setmana, doncs no ha anat tan bé.

Així l'agost ha servit per compensar un mal juliol?

Sí, però el que passa és que si a l'agost no féssim això, ja no sé què faríem. Des de sempre, les tres primeres setmanes d'agost hem de fer un ple o que falti poc, sinó malament.

El turisme rural s'ha consolidat com a alternativa a la fórmula de sol i platja?

Bé, el turisme rural també el tens tant a la platja com a l'interior. El de la platja, ha emplenat, i els que no han tingut platja, han anat a la segona línia, a uns 15, 20 o 30 quilòmetres. També hi ha rural a pobles com l'Escala o Sant Pere Pescador que estan a tocar del mar, com a Banyoles, per exemple.

Però el client busca coses diferents?

Sí, busca altres coses. El nostre client mai ha buscat sol i platja perquè això només és a la costa. Però per exemple a Sant Pere Pescador, que tenen platja, els que van allà també busquen fer excursions amb cavall, amb bicicleta, també van a la platja... però no són un client de sol i platja.

I hi ha prou oferta per aquest client?

Es fan moltes coses. Mai en fas prou, però es fan moltes coses. Aquest client es pot distreure cada dia sense anar a la platja si vol.

Internet ara juga un paper molt més important que fa uns anys?

Sí, però la pujada que feia, al 2009 o 2010 es va veure troncada per la crisi. Però clar, des del 2001 fins el 2008 va anar pujant molt i es pot dir que les reserves, a dia d'avui, són en un 90% per Internet.

Quina afectació han tingut els focs que hi ha hagut aquest estiu, que s'han produït en zones amb molta oferta de turisme rural?

Jo puc parlar del primer, que va ser el de l'Empordà. Realment, el que va afectar més van ser els quatre dies que hi va haver el foc, perquè hi va haver un caos total, i alguna gent de la que havia de venir aquells dies no va venir. Pel que fa altres dies, hi va haver algunes anul·lacions de reserves, però que a més es van tornar a cobrir. Crec que no hi ha hagut una afectació gaire greu.

L'objectiu ara és intentar millorar la temporada d'hivern?

A l'hivern ja anem sempre als caps de setmana, o a l'època de Nadal fem tots aquells dies, o la Setmana Santa... però bàsicament el turisme rural anem a caps de setmana, sobretot els de muntanya que és ara quan comencen la temporada com aquell qui diu.