Amb la temporada turística d'estiu ja pràcticament finalitzada, a l'espera d'un mes de setembre incert i amb molts establiments pendents de les reserves d'última hora i amb els dits creuats a l'espera del bon temps, arriba l'hora de fer els primers balanços i de treure les ?primeres conclusions. A finals d'aquesta setmana es va saber, tot i no tenir encara xifres oficials, que els hotels han tancat el mes d'agost amb ocupacions del 90%, salvant així un mal mes de juliol, i tancant així dos mesos que en conjunt, ?poden haver estat fins i tot pitjors que els de 2011. Aquesta, però, no és l'única preocupació que tenen els propietaris i representants tant d'establiments hotelers com ?extrahotelers, i és que amb l'entrada del mes de setembre i amb la ?vista posada a finals d'any, el sector turístic veu ara, amb preocupació, com arriben dues noves ??càrregues contra la indústria, com són la pujada de l'IVA i la imposició de la taxa turística al novembre. Dos cops que el conjunt del sector ?lamenta que castigui en excés la ?indústria que ha liderat el creixement del país en les darreres dècades.

I és que, a parer d'hotelers, ?directors de càmpings, de l'àrea dels apartaments i del turisme rural, l'administració no està fent prou per conservar, o fins i tot salvar, el turisme dels efectes de la crisi, tenint en compte que ha de ser un dels principals motors de la recuperació econòmica. Així ho reflectia el president de la Federació d'Hostaleria de Girona, Antoni Escudero, qui afirmava que "som la tercera o la segona destinació turística del món. Si això, els nostres governants, que prou capaços són per estar on estan, no ho saben veure i es tiren pedres sobre la seva pròpia teulada, tenim un problema". Escudero va assegurar que el turisme és "l'empresa més gran d'Espanya, que pot tirar i facturar, i hauríem de mirar de cuidar-la de la millor forma possible, i no ho estan fent". "Hi ha un lloc on poden treure molts diners si ho cuiden bé", va afirmar.

En aquest sentit també s'expressava fa 15 dies, en una entrevista a Diari de Girona, el director de Guitart Hotels, Climent Guitart, que va assegurar que "aquí hi ha com una mena de falta de solidaritat amb nosaltres mateixos". "Si hem sigut els líders mundials, és perquè les coses s'estaven fent bastant bé", va explicar, alhora que afirmava que "el que no podem fer és pensar que aquests últims 50 anys hem anat bé i ara començar a apujar impostos i costos, i no desenvolupar nous ?equipaments d'oferta complementària i el que els nous clients estan demanant, perquè ens ?podem quedar amb problemes".

D'altra banda, el president de l'Associació Turística d'Apartaments de la Costa Brava i Pirineus de Girona, Josep Comaposada, va lamentar que el turisme mai hagi tingut "l'atenció que s'ha merescut", i es va preguntar: "Si no donem suport al turisme, a què li donarem?". Comaposada va apostar per obrir una via de suport financer per part de l'administració per poder anar modernitzant el sector i fer-lo més competitiu amb altres destinacions europees. "Aquí si cada vegada els empresaris van tenint menys beneficis, el que és lògic és que no invertiran en els seus negocis. No ho milloraran, no en faran de nous, no crearan nous productes i això competitivament és molt dolent. La resta de destinacions del Mediterrani poden aprofitar aquest moment. S'hauria d'actuar d'una forma molt decidida, donant suport financer a aquestes empreses per donar millor servei".

Pel que fa a competència, el president de la FOEG, Jordi Comas, també hoteler, va parlar dels perjudicis de la taxa turística i de l'IVA. "És perillós perquè incrementarà els costos, i si apugem els preus d'una manera exagerada o anem cap a una baixada de qualitat i això fa que no es pugui repercutir ens els costos, això pot tenir unes ?conseqüències greus en el futur", va explicar, alhora que va advertir que "tenim un greuge comparatiu important" amb els països veïns pel que fa a impostos i taxes.

Sobre aquestes noves ?càrre?gues, Josep Comaposada va ?afirmar que es pot entendre que les administracions necessitin recaptar més en moments delicats en l'aspecte econòmic, però va afirmar que "a part d'aquestes càrregues hi hauria d'haver aquesta altra part de suport amb ?promoció, amb suport financer perquè la indústria pugui ?aguantar el cop i ensortir-se'n". "Una cosa no treu l'altra", va sentenciar.

De la seva banda, Antoni Escudero, va lamentar que no s'hagi fet prou per mantenir el nivell d'altres destinacions europees. "S'està castigant, considerem que és negatiu, hi ha altres destinacions, tenim una competència ferotge molt a prop, les repúbliques bàltiques, a una hora o dos en avió", i va afirmar que "a Catalunya i les comarques gironines som prou coneguts al món, però en aquests moments ja no som tan competitius com abans". "És l'única indústria que tenim i l'única que funciona", va asseverar, però, afirmant que fa falta una aposta decidida per fer del turisme el motor de la sortida de la crisi, una visió que compartien la resta dels representants del sector turístic gironí, preocupats sobretot pels efectes de la pujada de l'IVA i la taxa turística.

Mentrestant, més a curt termini, establiments hotelers i extrahotelers esperen un bon mes de setembre, tot i la incertesa que genera el fet de dependre molt de les reserves d'última hora. Després d'un juliol més fluix que el 2011 i un agost semblant o, fins i tot, lleugerament millor, però, el sector viu amb preocupació la possibilitat que aquesta situació es perpetuï. "Si anéssim seguint així cada any, evidentment no aguantaríem", concloïa Josep Comaposada.